суботу, 17 листопада 2018 р.

Профікемпівці команди «MunkachBand» у «Соборі Кирила і Методія»


Сьогодні ми проклали свій шлях до одного з найгарніших соборів Мукачева, і нам бракує слів аби описати всю його красу і велич! Нас привітно зустрів отець Василь Підгірський та розповів, що Собор Кирила і Методія будувався близько 10 років за кошти благодійників, меценатів. Він спроектований як збільшена копія собору Святої Софії, побудованої Йосифом Сліпим для українців-емігрантів у Римі та однойменного собору у Константинополі (Стамбулі). Зокрема, неабияку увагу майстри приділили проекту підлоги – він розроблявся індивідуально для собору. Собор названий в честь покровителів храму та цілого християнства Європи, святих Кирила і Методія, які вміли, зберігаючи церковну єдність, нести Боже слово людям зрозумілою їм мовою. Кирило і Методій насправді єднали людей, вони поєднали схід і захід, несучи народам Євангеліє Ісуса Христа і сприяли тому, аби в світі стало більше світла. 

Отець Василь - легкий співрозмовник. Скинувши рясу, в якій ми звикли його бачити, він став схожим швидше на вчителя, а урочиста мова, якою він звертається до Бога і вірних під час служби, змінюється інколи майже на скоромовку, бо він так багато хоче нам розповісти.
Священик - це покликання чи професія? Я задала це питання отцю Василю, на що він відповів, що в першій мірі: священство – це не якась професія. Всього ми можемо навчитися, але покликання священика – це є Божа справа для спасіння людських душ. Це є вибір Божий, який випадає на людину, щоб продовжувати Боже служіння для людини. Завдання священика поєднувати людей з Богом і тому потрібно поглиблювати розуміння священства. Ще з дитинства отець Василь обрав для себе стежку служіння. Покликання до віри він отримав він свого дідуся. З дитинства ходив до церкви, і там остаточно сформувався « і маленька ідея жила в мені, і я захотів бути священиком». Священик - це покликання, а церква - це школа земного життя. Як і годиться пастирю, отець Василь намагається навести на путь істинний свою паству, бо вважає , що всі людські біди є наслідком гріха. 
На сьогодні священнослужителі в рейтингу народної довіри випереджають і вчителів, і лікарів, і військових, не кажучи вже про інші професії. А в духовних школах майбутніх пастирів вчать: священик не професія, священик покликання !





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.