вівторок, 20 листопада 2018 р.

Команда «MunkachBand» прокладає туристичний шлях до Синяка — бальнеологічного та гірськолижного курорту




Далеке й близьке, здавалося б, знайоме і в той же час невідоме, всього годинка на автомобілі і ми вже доїхали до Синяка – мальовничого села, яке знаходиться у воронкоподібній улоговині в самому серці Вулканічних Карпат. Blaubad назвали цю місцевість і своє поселення німецькі переселенці з Богемії, яких для роботи у лісовому господарстві переселив на Мукачівщину на початку 19 ст. тодішній власник домінії граф Шенборн-Бухгейм. Угорці ж називали її Кікешфюред. Синяк є однією з найстаріших здравниць Закарпаття. Згадки про лікувальні властивості місцевої мінеральної води зустрічаються ще у хроніках 1783 року. У 1834 році за розпорядженням Філіпа Франца фон Шенборна-Бухгейма тут встановлюють кабінки для прийому мінеральних ванн. Чутка про це швидко розповсюдилась і з 1837 розпочалося будівництво готелів для бажаючих лікуватися. Невдовзі після закінчення Першої світової війни тут вже був відомий у центральній Європі санаторій. Дістатися його можна було як автомобілями, так і вузькоколійною залізницею, збудованою у 1922 році аж до державного пралісового заказника під горою Середній Верх. У 1936 році останній з "закарпатських" Шенборнів Георг-Ервін збудував тут комфортабельну купальню, будівля якої збереглася й дотепер. На горі Синяк в однойменному селі розташований красивий санаторій «Синяк» відомий далеко за межами України - тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, нервової та кістково-м'язової систем. У Закарпатті налічується більше 400 цілющих джерел, але тільки воду джерела на території курорту «Синяк» назвали «синьої» із за гарного синього кольору. 
Ми мандрували головною вулицею села, яка є своєрідним «хресним шляхом", піднялися на так звану "Швабську Голгофу" – вершину гори, де встановлені високий дерев’яний хрест з розп'яттям і фігурою Богородиці. І перша наша зупинка – біля статуї Богоматері бідних, привезеної з бельгійського міста Баннё, де в 1933 році були явлення Діви Марії. У стоп фігури б'є фонтанчик із смачною джерельною водою. 
Гірський масив Синяк в Карпатах радує око туристів своєю незвичайною природою: тут є великі масиви хвойних дерев і гірські річки, з великою кількістю риби. Гірська річка Синявка славиться кількістю форелі, яка в ній живе. Завдяки хвойним деревам, якими так багата гора Синяк - повітря тут особливо чисте і володіє високим ступенем іонізації. У лісопарку можна зустріти крім хвойних порід, такі дерева: граб, бук, береза, ялиця. Любителі збирати ягоди зможуть наповнити свої кошики: ожиною, малиною, суницею і чорницею. Грибники теж не залишаться без діла: в лісі і паркових зонах є багато грибів. 
Щодо клімату на горі Синяк, то він тут помірний: у міру тепла зима і не дуже спекотне літо. Сніг покриває гору до кінця грудня і тримається до середини квітня.
Гірський масив Синяк має кілька гірськолижних трас, причому різної категорії складності. На горі є два підйомники: 350 і 1200 метрів відповідно.
Гірський масив Синяк володіє розвиненою інфраструктурою , це і екскурсії, автостоянки, магазини, кафе, готелі, плавальні басейни, тренажерні та комп'ютерні зали. Що стосується визначних пам'яток, то ближче всього до гірського масиву Синяк знаходяться: замок Шенборнів, вежа Тамплієрів, де ми вже побували і запрошували Вас ! 

Ось і закінчилася наша мандрівка і на сьогодні наш маршрут ми успішно подолали!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.