пʼятницю, 30 листопада 2018 р.

Команда «Munkachband» дослідила професію «вишивальниця»


Відвідуючии музей прикладного мистецьва Закарпаття, ми також мали змогу дослідити професію «вишивальник ручної вишивки», яка є однією із найдавніших в Україні. Вишивальник ручної вишивки займається оздобленням виробів - це і серветки, рушники, білизна, одяг і ще ми побачили різні види вишивальних швів. Вишиванням традиційно займалися практично у кожній українській сім'ї. 

Щоб створювати красиві вироби, вишивальник повинен знати історію і традиції народної вишивки, типові узори для вишивання, види різних швів, послідовність їх виконання. Професія вишивальника багато в чому подібна до професії художника. Відповідно до тканини вишивальник добирає колір нитки, голки. Вишивальник має мати гострий зір, повинен вміти не лише замальовувати схеми для вишивання, а й створювати нові, свої власні візерунки.
Сьогодні на багатьох великих швейних підприємствах нашого міста, що виготовляють одяг, білизну, оздоблення виробів вишивкою виконують за допомогою швидкісних машин та автоматів. Не дивлячись на це, праця вишивальника ручної вишивки не втратила своєї важливості. Вона надалі залишається цікавою і неповторною. І ми це побачили і зачарувалися красою неповторних орнаментів! Тому ласкаво просимо до музею прикладного мистецтва Закарпаття, щоб на власні очі переглянути ручні витвори мистецтва.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.