неділю, 2 грудня 2018 р.


Досліджуємо справжній смак Карпат.
Екологічно чиста продукція

Сьогодні  за планом у команди «Feketa’s children»  подорож у світ робітничих професій, а саме ми плануємо відвідати підприємство, яке виготовляє  харчові  консерви під торгівельною маркою «Карпати: насолоджуйся»  – ТОВ «Джерела Карпат».


         На прохідній підприємства нас зустрів Бісун Ярослав Йосипович, головний інженер. Ми почули цікаву розповідь про історію підприємства. Свою діяльність зазначене підприємство розпочало у 1949 році ( тоді воно називалося райхарчокомбінат). 1966 році було перейменовано на «Перечинський           соко-винний завод». Основною продукцією заводу були плодоовочеві консерви, безалкогольні напої та вино. Якість продукції гарантувала підприємству  прибуток і реалізацію продукції за межами області та в сусідні держави. Однак, коли у 1985-1986 роках почалася кампанія боротьби з алкоголізмом і введено законодавством обмеження на випуск і реалізацію алкогольної продукції, підприємство обмежило  випуск продукції (вин). 1996 році підприємство зареєстроване  як «Перечинський завод   продтоварів» і змушене було шукати новий  сегмент ринку. Започатковано виробництво гостродефіцитних на той час консервів та майонезу, розлив мінеральної води. Однак, у 90-ті роки, значно впала купівельна спроможність населення і підприємство не змогло втриматися на плаву і призупинило свою діяльність. У 2004 році ВАТ «Перечинський завод продтоварів» реформовано у ТОВ «Джерела Карпат».



         Довгий час підприємство не працювало і відновило свою діяльність тільки у березні 2016 року. Поступово було здійснено капітальний ремонт цехів, закуплене нове  технологічне обладнання.  ТОВ «Джерела Карпат» вийшло на ринок плодоовочевої продукції і позиціонувало себе як підприємство, яке виготовляє екологічно чисту продукцію без барвників, ароматизаторів, шкідливих консервантів. Корисну, бо плоди зібрані в сезон і не заморожуються.
          Щороку, починаючи з березня, підприємство починає виготовляти березовий сік, напої з бузини, потім переходить на випуск різних видів джемів, морсів, соків. Консервує огірки, помідори, перець,  випускає багато різноманітної продукції, з якою можна ознайомитись  і замовити на офіційному сайті підприємства.



         Отож нашу команду запросили до консервного цеху і ми досліджуємо, які саме фахівці працюють на підприємстві. Саме в цей період (по сезону) підприємство випускало  консервовану аджику.
         Насамперед, нам пояснили, сировина, яка надходить  від постачальників, проходить процес сортування та миття. Сортувальник відбраковує пошкоджену та недоброякісну сировину, керує процесом миття.
         Наступний  етап - первинна обробка ( нарізка, подрібнення тощо)  згідно технологічної карти. Потім заготовки проходять відповідну термічну обробку, пакуються, як правило у скляну тару, і проходять стадію стерилізації у величезних автоклавах. Цим займається апаратник стерилізації консервів.До кола його обов’язків входить приймання готової продукції на стерилізацію і здає готову продукцію згідно з вимогами технологічної інструкції,  регулює температуру і роботу приладів.



         І кінцевий результат -  наліпка етикеток та пакування готової продукції. Цим займається укладальник-пакувальник готової продукції.  А ще на підприємстві працюють технічні фахівці: слюсарі-ремонтники, електрики, без яких технологічне обладнання не може належним чином функціонувати.




         Свою продукцію підприємство реалізує не тільки в межах України, але й  у країни Європи: Латвію, Литву, Німеччину, Польщу.
         Головний інженер ознайомив нас з професійним складом працівників, розповів про перспективні напрацювання і потребу у працівниках, виходячи із стратегії розвитку підприємства.
         Ми мали чудову нагоду переконатися в якості продукції! Радимо і вам, спробуйте! Дуже смачно!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.