середу, 19 грудня 2018 р.

Початок заселення (колонізації) Гуцульщини

З досліджень команди Fun-Route виявлено, що заселення Гуцульщини – кількавіковий процес, який в силу гірських умов мав специфічні особливості. Письмові джерела, виявлені істориками, переказують, що перші поселення гуцулів виникали на полонинах та біля солеварних промислів. Виникнення і розвиток гуцульських поселень проходив двома напрямками. Вони осідали вздовж річок Прут, Рибниці, Черемоша, Тиси. Крім того, первісні поселення в минулому займали великі території, ставали осередками, які давали початок іншим поселенням. Це видно на прикладі таких головних населених пунктів Гуцульщини, як  Косів, Березів, Печеніжин, Ясіня, Богдан, Рахів. Наприклад, Ясіня дало початок селам Лазещина, Чорна Тиса, присілкам Кевелів, Лопушанка, Стебний, Подерей, Студений, Репегів, Плитоватий, Боркан та ін. Від Богдана відійшли і стали самостійними селами Богдан – Луги, Видричка і т.д. Цей перелік можна продовжити на прикладі майже кожного гуцульського великого поселення.

  

Перші оселі Гуцулів, Заселення Гуцульщини Коли і як виникли перші оселі на Гуцульщині – цікава проблема і частково вже досліджена групою істориків у монографії "Гуцульщина ХІІІ – ХІХ ст.” та в праці львівського історика П.Сіреджука.

Тут можна нагадати першу письмову згадку про гуцульське село Уторопи, датовану 1367 роком. А далі, на основі історичних документів довідуємося про інші оселі Гуцульщини ХІV – ХVІІІ ст. в окремих регіонах України, в т.ч. і на західноукраїнських землях. Їх поява там була зумовлена як економічними, так і політичними процесами. У ХV – ХVІ ст. степові простори Наддніпрянщини заселювалися вихідцями із Північної Київщини, Волині й Галичини внаслідок відпливу населення цих регіонів через наступ  кріпосницьких порядків. Тут вони дали початок козацтву. На західноукраїнських землях спостерігаємо подібну картину. З низинних околиць Подністров’я наступ панщинних порядків відтискує селян в гірські околиці Гуцульщини, так само, як і на Закарпатті та Буковині. Цим і пояснюється бурхливе  заселення Гуцульщини у ХV – ХVІІІ ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.