вівторок, 11 грудня 2018 р.

Oil City та шлях, що вже пройдений в проекті





























Подорожі стають звичними для всіх. Багато хто з нас мають можливість побувати в різних країнах та частинах світу. А як же рідний край, вірніше його історія? Багато людей і не замислюється, коли засноване своє місто, що це за пам’ятник архітектури поруч, чому саме так називається гора і т.д. Як зробити так, щоб у дітей в пам’яті закарбувався краєзнавчий матеріал та виникло бажання поповнювати свої знання у майбутньому? Саме тому був створений Міжрегіональний інноваційний проект «ПрофіКемп», а разом з ним народилася наша команда «Oil City». «Чому ж «Oil City»?» – запитаєте ви. Інакше і не могло бути, адже так називалася найвідоміша нафтова свердловина м. Борислава.
Пошук цікавих фактів з історії рідного краю привів капітана команди Юрія Даниляка до історика і краєзнавця Романа Тарнавського. З вивчення нафто-озокеритної промисловості і розпочалася робота команди. А цікава розповідь керівника музею нафтової та газової промисловості Олега Микулича, матеріали завідуючої ЦБС Наталії Бараняк надихнули на створення проекту про найпродуктивнішу вежу-свердловину «Oil City», її спорудження та катастрофу.
















«ПрофіКемп» – це як величезна професіографічна екскурсія: разом з фахівцями служби зайнятості юні краєзнавці відвідують роботодавців та знайомляться зі світом професій. Завдяки дослідницькій роботі Оксани Мрозек щодо можливості смачно похарчуватися туристам, члени команди познайомилися з роботою кафе «Мармуляда» та взяли участь у майстер-класі з приготування піци.


























Упродовж всього періоду «ПрофіКемпу» учні не забувають про духовну сторону життя нашого регіону. Звичайно ж, в першу чергу, Яна Карпінська згадала про перлину Борислава – церкву Святої Анни, що стала одним з найбільш паломницьких центрів світу. Побувала молодь і в смт. Східниця. Спочатку на Костельній горі, в церкві Святого Миколая, побудованій на фундаментах Костьолу Блаженної Кінги. Настя Солонинка дослідила, що ця святиня виконувала роль центру римо-католицького життя та духовності в околицях, а Блаженна Кінга була патронкою вбогих та гірників соляних шахт. Разом з Діаною Стецик дізналися про парафіяльний храм смт. Східниця – церкву Святих апостолів Петра і Павла. Незабутньою для кожного мандрівника буде прогулянка парком Святого Пантелеймона Цілителя. Юлія Шевченко з’ясувала, що цей природній ландшафтний парк був закладений з ініціативи селищного голови Івана Піляка 9 серпня 2013 р. – в день, коли в християнських храмах згадують Великомученика Пантелеймона. Молитовно звертаючись до святого в капличці, що побудована тут, люди просять про порятунок та зцілення важко хворих.















Не оминули увагою і наш історико-краєзнавчий музей. Адже без згадки про відомих Стефана Коваліва, Івана Франка з його повістю «Борислав сміється», Ірину Сеник неможливо уявити наше місто. Саме тут учасниця проекту Марта Мількович провела свою першу екскурсію в якості екскурсовода, професійно вивчивши об’єкт дослідження. Вікторія Яворська вдосконалила знання про історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», в якому знаходиться відтворена за етнографічним нарисом письменника музей-садиба батьків Івана Франка. Як це фантастично потримати у власних руках речі та предмети побуту, яких торкалася рука українського генія!















Читаючи ці рядки, можливо комусь стане сумно, що ми проводимо час тільки в дуже серйозних речах. Нічого подібного! Адже, як юні краєзнавці, учасники проекту можуть запропонувати туристам хвилини здорового екстриму в мотузковому парку та квест-кімнаті відпочинкового комплексу «Таор Карпати», а також відомий гірськолижний комплекс «Буковиця». Тут позитивних емоцій стане на всіх!





Робота над краєзнавчими проектами, створення буклетів та відео, вдало поєднані з активним відпочинком, відкриває нові можливості для кожного учасника. Наприклад, Марта Мількович та Юрій Даниляк, як майбутні журналісти, вже дебютували на радіо та разом з Христиною Демко взяли інтерв’ю в Степана Гіги, Анатолія Паламаренка, Василя Кузана, Квітослави, Ігоря Мельника.
















Можна вивчати місцевість за підручниками, прочитати матеріали в Інтернеті або познайомитися з нею через вікно автомобіля чи поїзда… Шляхів вивчення є багато. Але якщо ви хочете залишити глибокі та незабутні враження в душі, полюбити і пізнати рідну землю по-справжньому, – вирушайте в туристичний краєзнавчий похід разом з «Oil City», в цю захоплюючу мандрівку між минулим та сучасністю. Проект продовжується, попереду ще багато цікавого! Будьте з нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.