середу, 12 грудня 2018 р.

Команда «MunkachBand» дослідила професію сировара


І ось ми в монастирській сироварні, де побачили весь процес виготовлення та зберігання сиру. Настоятель монастиря архимандрид Митрофан люб’язно провів нам екскурсію сироварнею та розповів про всі процеси виготовлення сиру. З якою любов’ю та захопленням він нам розповідав про роботу сироварів. Архимандрид Митрофан - це людина, яка любить життя і людей. Він вміє віддавати всі свої сили, своє душевне тепло, полум'я свого серця служінню людям. І саме така самовідданість, народжена високим гуманізмом і робить його щасливим. Він сказав нам, що щастя може бути в праці, говорив про важливість трудового виховання. На сироварні працюють "безнадійні вихованці, які вже встигли побувати "на дні" суспільного життя. Здавалось, ніхто і ніщо не спроможний очистити їхні душі від бруду, але благородні вчинки і безкорислива праця дала змогу радісно забриніти струнам у їхніх душах, повернути їх у русло чесного життя. Звеличити, збагатити людину, зробити її життя справді повноцінним і багатогранним може лише всесильна любов до інших людей. Такі високогуманні погляди і поривання здатна дарувати людині творча праця. Настоятель монастиря сказав, що будь-яка праця буде приносити людям користь, якщо людина обирає ту галузь праці, до якої вона більш за все здібна і яка здається більш корисною, а також таку, щоб її труд приносив якомога вагоміші результати. Для цього людині потрібні розум і знання і беззавітно служити людству, бо в невтомній творчій праці кожний із нас зможе знайти справжнє людське щастя.

Історики твердять, що перший сир був приготований аж 7000 років тому і у різних народів є свої історії та перекази щодо цієї події. Деякі легенди навіть наголошують на його неземному походженні, розповідаючи, що людей навчили робити сир боги, але більшість оповідає про Його Величність Випадок. Кочуючи з місця на місце чи подорожуючи люди мали необхідність зберігати молоко, для цього ідеально підійшли мішки з козячих та овечих шлунків, ферменти з яких і сприяли утворенню нового, надзвичайно смачного та корисного продукту – сиру.
Зараз у всьому світі налагоджене промислове виробництво сиру і його можна придбати в будь-якому магазині. Але є і інший сир, «живий», котрий виготовляється сироварами вручну і має не тільки кращий смак та якість, але й несе в собі величезну користь.
Ми побачили, що робота на сироварні не з легких. Вариться сир три дні у тижні. Щодня переробляється багато літрів молока. Спочатку переливається молоко у сироварну ванну, потім витягується згусток і розкладається у форми. Далі завантажується сироватка. Цей процес досить тривалий. Сир - це продукт, живий організм, його не можна просто так покласти на полицю. Сир потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща. Ми дослідили, що виготовлення сиру - це справді мистецтво! Насправді, у кожної людини є у житті період, коли маєш знайти себе, своє покликання у цьому світі. Можливо сироваріння стане для нас і способом самореалізації, і творчою реалізацією, і здійсненням мрії – мати в майбутньому свою улюблену справу! 
Нам приємно бачити розвиток галузі сироваріння в нашому краї. Бажаємо всім знайти для себе улюблену справу і знайти себе!






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.