четвер, 29 листопада 2018 р.

  Профікемпівська   команда «ПрофіАРТ» продовжує  розповіді про   цікаві  місця рідного  краю. Кожен  регіон  має свою історію. Досліджуючи рідне селище, вивчаючи краєзнавчі матеріали, ми хочемо і вас ознайомити з нашою річкою Інгулець.


Інгулець– одна з річок, що входить в десяток найбільших в Україні. Вона протікає по південній території країни і є правою притокою Дніпра. Свій початок Інгулець бере з заболочених місць, розташованих біля села Топило (це Знам’янський район Кіровоградської області). Це досить велика річка: протяжність її русла складає 549 кілометрів. Дно в основному піщане.
Вже не одне століття велике число істориків намагаються розгадати: звідки у річки таку назву. Одні історики вважають, що ім’я річки має тюркське походження і означає «тиха», «лінива» або «широка».
Річка протікає по Придніпровській височині, а потім – по Придніпровській низовині. У гирлі річки є кілька невеликих озер і болотистих плес. Між собою ці водні простори поєднуються між собою завдяки таненню снігових заметів, що тануть навесні і рясних дощів влітку. Береги річки скелясті, мають густі зарості очерету. Сама річка має велику кількість різних перекатів, що представляють собою пороги. В  районі міста Кривий Ріг – русло стає дуже тонким і становить не більше 40 метрів при глибині в цих місцях майже 2 метри. Річка замерзає в середині грудня і звільняється від льоду не раніше другої половини березня.
 На жаль, в даний час Інгулець гине через відходи  промислових підприємств, зокрема від відходів «Криворіжсталь», а також гірничо-збагачувальних комбінатів, побудованих в центральній частині України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.