понеділок, 12 листопада 2018 р.

Профікемпівці «MunkachBand» святкували День святого Мартина!




Висвітлюючи у статті нашу екскурсію до костелу св.Мартина ми вже згадували про покровителя міста Мукачева – Святого Мартина. Сьогодні ми хочемо продовжити цю розповідь і розповісти про відзначення дня покровителя нашого міста.
Так, 11 листопада 2018 року в місті Мукачеві відбулася урочиста церемонія святкування Дня святого Мартина. У нашому місті його святкують в особливий спосіб – як день покровителя Мукачева. В Мукачеві святим покровителем Мартин вважався від будівництва старої кам’яної церкви, яка згадується в писемних джерелах Ватикану ще на початку XIV століття. Чому і за яких обставин саме цей святий став небесним опікуном нашого міста – історія мовчить. Відомо тільки те, що 22 травня 1376 року грамотою королеви Єлизавети місту Мукачево надано дозвіл використовувати печатку із зображенням Святого Мартина, покровителя місцевої церкви. Мартин Турський жив у 4 сторіччі. Він був сином римського легіонера і, згідно тодішніми законами, прийняв військову присягу в 15-річному віці. Однак, маючи добру душу, прагнув миру, був жертовним і милосердним. Зустрівши посеред лютої зими голого жебрака, над яким насміхалася юрба, він, людина з високим соціальним статусом, не вагаючись, дав, що зміг — відтяв мечем половину дорогого плаща, щоб урятувати від холоду того, хто був в очах натовпу ніким. Тієї ночі до Мартина уві сні прийшов Христос, одягнений у ту відрізану частину плаща, кажучи янголам із свого почту: ось той, хто зігрів мене. Друга частина плаща, що звався «капа», Мартина Турського стала святинею, котру вшановувало згодом французьке військо, створивши похідні молитовні намети, так звані капели. Саме від назви цього плаща – «капа» – походять сучасні назви «каплиця» і «капелан». Сучасний герб Мукачева, затверджений у 1998 році, більше схожий на ікону, адже на ньому зображений святий Мартин з посохом в одній руці і щитом – в іншій. На щиті – меч зі шматком плащаниці святого. 
Програма святкування цього дня в нашому місті з кожним роком стала все більш насиченою, а саме свято проходить щоразу із більшим розмахом і не обмежується одним днем. Протягом свята в центрі міста працювало фестивальне містечко – це ресторації з тематичним меню, винороби з молодим вином, кондитери, продавці меду. Традиційна страва і напій на святкуванні дня Святого Мартина , це печена гуска і молоде вино. Свято розпочалося з урочистого молебню на честь покровителя міста в костелі Святого Мартина. А далі у програмі свята були кулінарні ярмарки, художні виставки, благодійні акції та різноманітні майстер-класи. Вже традиційна, урочиста з ліхтариками стартувала від римо-католицького костелу і пролягла центром міста до ратуші. На площі всіх чекало театралізоване дійство, уривки з життя Святого Мартина. А далі міський голова Андрій Балога нагородив призами, грамотами та подарунками переможців конкурсу серед дітей за кращу творчу роботу на тему: «Святий Мартин – історія та легенда», та учасників міського фестивалю «Чарівний ліхтарик». Для бажаючих зробити на згадку світлини на площі Кирила та Мефодія була організована тематична фото-зона.
Міський голова Андрій Балога окропив землю молодим вином , як символ подяки за зібраний врожай. Вечірню програму завершило вогняне фаєр-шоу від The Fire Life Theatre!
Приїздіть і ви на неймовірне гастрономічне свято, яке можливе лише у Закарпатті - це день Святого Мартина, покровителя міста Мукачево!








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.