вівторок, 13 листопада 2018 р.

Пам'ятник "Воїнам-визволителям" Рахів

Команда Fun-Route  розкриває історію створення меморіалу. Щодня, сотні,  тисячі людей не задумуючись, а навіть і не знають, що проходять повз могилу героя, активного політичного діяча, Закарпатського партизана - Олекси Борканюка, страченого угорськими фашистами 1942 року в будапештській тюрмі. У вересні 1945 року його прах перевезено до Рахова. Поряд розташовані братські могили воїнів Радянської Армії, які полягли в боях за визволення міста від чужоземних окупантів. 

Народився майбутній символ радянського Закарпаття 11 січня 1901 року в селі Ясіня на закарпатській Гуцульщині у багатодітній селянській родині. Освіту отримав в сільській неповно-середній школі, в Мукачівській та Ужгородській торговельних школах, а з 1926-го по 1929-й роки навчався у Комуністичному університеті імені Артема в Харкові. Після навчання був обраний секретарем Закарпатського крайового комітету Комуністичного союзу молоді, редактором комуністичної газети "Карпатська правда" та молодіжних газет. В січні 1942 року Борканюка призначили керівником диверсійної групи для організації антифашистського підпілля і партизанського руху на території нинішнього Закарпаття. Але група була захоплена гортіївською контррозвідкою. 3 жовтня 1942 року Борканюка було страчено у будапештській тюрмі Маргіт-Керут. 

Не забуваємо вклонятися ветеранам, які живуть серед нас. Їх подвиг завжди буде прикладом для наслідування, приводом для безмежної вдячності та нашої гордості. Вдячність героям, які захистили Вітчизну і майбуття свого народу – безмежна.
Війна – це зараз не слово, а реальність. Подвиги, здійснені нашими воїнами у роки Другої світової війни, зробили їх героями, а всенародна пам’ять – безсмертними.
Щороку біля меморіалу відзначають День пам’яті та примирення, річниці Дня перемоги над нацизмом У Другій світовій війні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.