пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

КОМАНДА «ЛЮБОSVIT» ПРО ОЛЕШКІВСЬКІ РАКИ!


       Ми, профікемпівська команда «ЛюбоSvit» продовжуємо  розповіді про   цікаві  місця рідного  Олешшя.
       Кожен  регіон  оповитий  безліччю  легенд минувшини. Досліджуючи рідне місто, вивчаючи краєзнавчі матеріали, ми натрапили на статтю районної газети надрукованої до 900 - річчя з часу заснування міста Олешки.    
      Краєзнавець Томаш Новогродський  описував своєрідне свято, яке побутувало в Олешках  ще у 19 столітті.

      Колись у лиманах, єриках, річках водилася сила-силенна раків. Виловлювали їх дуже багато. В Олешках існував промисел заготівлі ракових шийок, які відправляли у ресторани великих міст і навіть за кордон. Але скупщики наїздили не часто. 
    А раків продавали скрізь, де було людно, хоча основний торг вівся на майдані біля пристані. 
  Вроздріб і корзинами, живих і варених. Покупці не поспішали на заклик продавців, вибирали товар собі до вподоби. Селяни на гостинець брали варених, а знавці віддавали перевагу живим, щоб приготувати делікатес за своїм рецептом. 
    Так було. Знавець історії України професор Яворницький у книзі «Подорож по Низовій Україні» згадує про олешківські раки.
    Очевидно з метою реклами влаштовувались свята вшанування раків. Влітку торговки  разом з запеклими раколовами готувалися до цього заздалегідь.  Добирали величезного рака з гігантськими клешнями, варили. Червоний, прикрашений зеленню, він возлежав на дерев’яній тарілці уквітчаний різнокольоровими стрічками. Героєм дня ставав і раколов, що зумів спіймати цей екземпляр для окраси свята.
    Спочатку рака носили по місцях торгівлі, а потім і по вулицях міста. Церемонія супроводжувалась піснями і танцями. Процесія швидко розросталася і захоплювала всіх.
   Веселилося все місто. І потім ще довго згадувався цей веселий карнавал.
   Ось така  історія про олешківські раки.
    Збираючи краєзнавчі матеріали, ми знайшли декілька світлин набережної, тоді вона називалася просто пристань.
                       Тож, пропонуємо вам екскурс у минуле!


 Бабійчук Зінаїда, профікемпівська команда «ЛюбоSvit»




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.