понеділок, 12 листопада 2018 р.

Степанський замок: з глибин історії

Степанська команда "Cаламандри", досліджуючи історію рідного краю, дізналася багато цікавих легенд. Одна зних – про походження назви селища, розповідає наступне.
Колись давно-давно жили собі люди. Одного разу пішли лісоруби в ліс по дрова і заблукали. Аж раптом дивляться,  перед ними розкинувся дуже гарний степ, а неподалік – річка. Там вони й оселилися. Звели собі хати й завели господарство. Згодом  відшукали своє село й розповіли, що з ними трапилося. Односельцям сподобалось це місце і переселились вони туди жити. Потім поселення й назвали Степань, бо простяглось воно серед степу.
Наше селище належить до найдревніших поселень Волинського Полісся.  Перші згадки про Степань як столицю одного з удільних князівств часів Київської Русі відносяться  до XIII ст. Зокрема, в Густинському літописі згадуються два князі – Іван Глібович і Володимир Іванович. Степанські князі збудували на березі річки Горинь земляні вали. Існують перекази, що ці вали насипані степанськими людьми  і, що вони носили землю в мішках. Праця була дуже тяжкою, виснажливою і люди втікали з міста. Багато відбуло їх до Києва і там утворили вулицю, яку названо Степанською.
На валу  поставили дерев’яну фортецю, яка охороняла містечко від татарських набігів.   Це  укріплення було зруйноване часом і на початку 16 ст.  князі Острозькі побудували новий мурований замок. З однієї сторони він омивався  водами Горині, а кругом був викопаний глибокий рів, заповнений річковою водою. До замку вів підвісний міст, який піднімався. 
Степанці від діда-прадіда передають односельцям оповіді про те, що степанськими валами милувався шведський король Карл ХII. Тут побували Російський цар Петро I, польський король Стефан Баторій,  славетний месник Северин Наливайко, народний герой Іван Богун, відомий російський письменник Олександр Купрін.
Невблаганний час зруйнував замок, а на його місці лишилось лише урочище «Замчисько» (або – «Вал») та залишки земляного валу і руїни стіни.
Тому шлях нашої дослідницької команди профікемпівців  «СалаМАНДРИ» цього разу  проліг до древнього валу. 






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.