вівторок, 27 листопада 2018 р.

Майстер-клас Віктора Андрощука


Хто з нас не любить красивий посуд із самобутнім дизайном! Особливо якщо він зроблений руками майстрів, які знають традиції від діда-прадіда. Гончар – професія давня, і в Україні це ремесло було поширене у всіх регіонах, оскільки наша країна може похвалитися покладами різної глини, яка використовується для виробництва керамічного посуду і всіляких дрібничок.
 
І зараз живі традиції славетних гончарів. Сьогодні ми розповімо про одного із них.
Віктор Андрощук, наш земляк із містечка Березне Рівненської області виготовляє чорнодимну кераміку. Після знайомства з його виробами хочеться назвати їх справжнім мистецтвом, яке досягається важкою працею.Адже, це тільки збоку здається, що гончарство – легкий хліб. Художні здібності, вважає майстер, передалися йому від бабусі, яка дуже гарно малювала
Проте, Віктор Андрощук – людина багатогранна. У шкільні роки його малюнки займали призові місця на обласних конкурсах. Крім того, він ще займався музикою (грав на бас-гітарі і співав) та спортом (гребля на каное).
Гончарство – це його життя. У дворі майстер зробив гончарну піч. Процес триває 12-15 годин, потрібно безперервно підкладати грабові та соснові дрова.
Крім посуду, майстер ліпить різноманітних тварин, найбільше любить ліпити воронів. Ці птахи є в українських народних казках. А ще ворон – птах-довгожитель та біблійний персонаж. Сам Віктор Андрощук каже, що «їх пов’язую з біблійним персонажем - Ной випустив з ковчега першу ворону. Друге те, що ворон під керівництвом Бога дбав про пророка. І в Новому Заповіті вже написано, що подивіться на воронів - не сіють, не жнуть, але Бог турбується про них. Ворона в народі символ мудрості, довгожитель. Ну, однозначно цікавий птах, мудрий, хитрий».
Його роботи знані не лише по всій Україні, але й за кордоном.
Тож знайомтесь ближче – Віктор Андрощук.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.