понеділок, 19 листопада 2018 р.

КОМАНДА «РАЦІО» - УЧАСНИКИ МАЙСТЕР-КЛАСУ З ВИПІКАННЯ ХЛІБА


   Незабутні враження залишилися у учасників команди «РАЦІО» від екскурсії, яку вони нещодавно здійснили у Музей хліба, що знаходиться на території Стрийського державного аграрного коледжу.
Музей створений силами студентів та викладачів, що впродовж тривалого часу збирали експонати, яких нині у музеї близько чотирьохсот. І це не декорації, а справжні побутові речі, якими користувалися мешканці Стрийщини та Сколівщини: жорна, млинки, ступи, коцюби, рогачі та лопати, аби було зручно випічку виймати з печі. А ще глиняний посуд, дерев’яні бочки, у яких наші предки зберігали зерно.
   Що таке сніп і копа? Для чого призначені жорна і коцюба? Як виглядає справжня селянська піч, у якій наші бабусі випікали духмяний хліб? Про все це школярі дізналися з розповіді екскурсовода Наталії Зеновіївни.
   А ще учасники команди «РАЦІО» мали можливість долучитися до процесу народження хліба. Спочатку Наталія Зеновіївна розповіла екскурсантам про те, який шлях має здолати маленьке зернятко, перш ніж воно перетвориться на ароматний хліб на нашому столі: потрібно змолотити пшеничний сніп, відтак на жорнах змолоти пшеницю на борошно, а потім замісити з нього тісто, виробити хлібину і всадити її у напалену піч. Після чого діти мали змогу спробувати самостійно спекти хліб: місили тісто, викладали у капустяне листя, саджали у піч. А на завершення майстер-класу – скуштували самостійно випечений хліб!


















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.