четвер, 15 листопада 2018 р.

Команда «MunkachBand» дослідила професії у сфері швейного виробництва на одній із провідних фабрик міста Мукачева


Правильний вибір професії — запорука майбутнього щасливого життя. 
У всі часи в суспільстві панували певні погляди, смаки, художнє уявлення про одяг. І все це пов’язано із професіями дизайнера, швачки, лекальника, прасувальника. Вони є одними з найдавніших і водночас найсучасніших і найнеобхідніших людям професій.

Так, результатом праці швачки є одяг: жіночий, чоловічий, дитячий, зимовий, літній і демисезонний, верхній і легкий. Швачка — одна зі стародавніх професій, яка докорінно змінилася в процесі науково-технічного прогресу суспільства. Впродовж тисячоліть людина виготовляла одяг вручну. Специфічною особливістю роботи є фіксована сидяча поза, що передбачає наявність робочого стільця, який регулюється по висоті й куту нахилу спинки. З метою профілактики втоми та відновлення працездатності швачки використовують регламентовані перерви для відпочинку. Хоча професія швачки фізично неважка, але людина, яка працює за цим фахом, має бути фізично витривалою. Швачці необхідні хороша зорова координація та точність рухів, швидка реакція, високий ступінь рухливості й чутливості пальців і кистей рук, гострий зір і чітке сприймання кольорів.
Дизайнер одягу — це фахівець легкої промисловості, який займається проектуванням і створенням швейних виробів. Виникнення дизайну одягу як окремої галузі дизайну належить до 19-20 століть, періоду розвитку масового виробництва одягу, яка повинна була поєднувати красу й користь. Відтоді одяг проектували для того, щоб задовольняти відповідні духовні та матеріальні потреби її власника. Сучасний дизайн одягу відповідає способу життя й потребам людей. Він орієнтується на нові тенденції як в матеріалі, так і в якості одягу. До сфери професійної діяльності дизайнера одягу належать розробка концепцій колекцій одягу, добір тканин і фурнітури, складання технічної документації, що супроводжує виробництво одягу. Дизайнери розробляють моделі, елементи декорацій тощо вручну або на комп’ютері за допомогою спеціальних програм. Наша країна має своїх модельєрів, які вже роблять упевнені кроки на світових подіумах, мріємо, що хтось із нас стане відомим світовим дизайнером -модельєром !
У швейній промисловості нашого міста важливою є також професія лекальника. Він створює лекала зі спеціального паперу для виготовлення швейних виробів. Лекальник розробляє та виготовляє лекала виробу різних розмірів, це так звана ростовка. В експериментальних цехах розробляють модель виробу та його викрійку на типову фігуру. Розробляють лекала вручну за допомогою відповідних інструментів олівця, кравецької стрічки із сантиметровою шкалою, лінійки, або на спеціальних машинах.
Робота прасувальника пов’язана з волого-тепловою обробкою швейних виробів і деталей з тканини. Прасувальник здійснює пропрасування, припрасування, розпрасування та запрасування швів, відтягування зрізів. Крім цього, він виконує запрасування під шаблон зрізів кишень, поясів, комірів, поясів тощо. До його обов’язків також входить дублювання деяких деталей швейних виробів клейовими матеріалами для їх ущільнення. Крім цього, прасувальник здійснює кінцеву волого-теплову обробку виробів. Для її виконання сучасні швейні підприємства міста обладнані спеціальними паровими манекенами. Прасувальник часто допомагає швачці завершити втілення задумів художника-модельєра.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.