понеділок, 12 листопада 2018 р.

Профікемпівці «MunkachBand» запрошують до єдиної вцілілої чайної ділянки в Україні!




Поблизу Мукачева знаходиться унікальна для України, найпівнічніша місцевість, де вирощують чай. Чайна плантація "Червона Гора" виділяється серед багатьох унікальних місць Закарпаття . Це Єдине в країні місце, де акліматизований чайний кущ росте практично в диких умовах. Тільки тут можна доторкнутись до живого чайного листа. 
Історія почалася у 1949 році, коли за вказівкою Сталіна вчені Радянського Союзу мали розробити заходи з вирощування південних тропічних рослин на півночі, а в північних рослин - на півдні. Вчені на чолі з всесвітньо відомим академіком Віктором Сочавою вирішили вирощувати на Закарпатті цитрусові, чайні рослини, евкаліпт. З усього запланованого вдалася лише чайна плантація на Червоній Горі, неподалік від Мукачева. У той час вічнозелені кущі росли на 50 гектарах, планували збільшити до тисячі, але з часом справа зійшла на нуль і на місці плантації почали вирощувати виноград. До наших днів збереглося лише два гектара чайних кущів. плантація більше не приносить таких врожаїв, як раніше. Та й приваблює вона лише туристів. Але місцеві жителі вірять, що знайдеться той, хто зацікавиться розвитком вітчизняного чаю і відродить плантацію і наш чай напій може стати родзинкою регіону, а плантація може стати популярним туристичним об'єктом - як у Англії, де створювали автентичний англійський чай.
Ну а поки жителям і туристам пропонують чайну реконструкцію одного з сортів з плантації під Мукачевим. Чай має назву «Червона гора», тож приїздіть та скуштуйте чай з живого чайного куща!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.