вівторок, 6 листопада 2018 р.

Профікемпівці «MunkachBand» вивчають церковно-деревяну архітектуру Закарпаття


Цієї осінньої теплої днини наша команда «MunkachBand» проклали свій туристичний шлях до музею - виставки церковно-деревяної архітектури Закарпаття в м.Мукачево. Нас гостинно зустріла екскурсовод Тамара Василівна Маркович .

В нашому місті музей-виставка відкрилася у 2005 році. Музей знаходиться у дворику на вулиці Пирогова, 4 , це недалеко від центру міста. Для нас це було дійсно велике відкриття ! Ми побачили таку красу і почули чудову розповідь про мистецтво зведення дерев’яних церков Закарпаття ! Дерев’яні церкви найкраще представляють історію Закарпаття і розкривають душу верховинців, їх вміння творити з дерева, художньо та інженерно мислити. Коли дивимося на споруду , то бачимо , як пропорційно вона виглядає, різьблення підкреслює красу поверхні . 
Від Тетяни Василівни ми дізналися , що ініціатором виставки є засновник благодійного фонду "Духовне відродження Закарпаття" Михайло Рябець. Фонд займається збереженням духовної спадщини та реставрацією дерев’яних церков нашого краю.
На сьогоднішній день виставкові фонди налічують 109 картин народного художника України Івана Шутєва із серії "Молитва в дереві", над якою майстер працював понад 50 років. З часом до колекції картин приєдналися 43 макети церков народного умільця із Міжгірщини Андрія Воробця, який присвятив цій роботі останні 20 років життя.
Картини дуже гарні , виконані олійними фарбами на полотні. Макети ж вирізані з дерева звичайним ножем і зібрані без жодного цвяха. Дахи покрівель зроблені з лусочок шишок і нагадують гонт – дощечки із зазубринами, які слугували покрівлею церков. Пані Тамара наголосила , що макети – це не досконала копія, а авторське бачення майстра. На картинах і в макетах ми побачили церкви та храми, котрих уже не існує , бо багато з них згоріли чи були спалені навмисно, раніше Закарпаття мало понад 600 дерев’яних церков, тепер залишилося тільки 106, багато із них перебувають в аварійному стані, у деяких правлять службу лише на великі церковні свята.
Разом із тим, тут можна побачити зображення церкви Введення Пр. Богородиці (XVIII ст., с. Павловець Міжгірського району), святого Петра і Павла (1794 р., с. Вучкове Міжгірського району), Стрітення Господнього (1888 р., с. Нова Розтока Воловецького району), Св. Духа (поч. XVIII ст., с. Гукливий Воловецького району) та інші.
Серед макетів представлені церква Івана Хрестителя (1679 р., с. Сухий Великоберезнянського району), Великомученика Дмитра (1780 р., с. Репинне Міжгірського району), Святого Миколая Єпископа (с. Ізки Міжгірського району) тощо. Є тут і макет хатинки народного умільця, автора усіх цих робіт. Представлено й одну з найдавніших дерев’яних сакральних будівель краю – церкву Миколи Чудотворця, що була збудована 1428 року в с. Середнє Водяне на Рахівщині.
Нині в Україні залишилися лише дві церкви лемківського стилю – одна була збудована у 1777 році в с. Шелестово Мукачівського району і зараз перевезена до Закарпатського музею народної архітектури та побуту в м. Ужгород, а іншу з Хустщини вивезли до київського музею під відкритим небом "Пирогово" – макети обох церков можна побачити на виставці "Церковно-дерев’яна архітектура Закарпаття".
Окрім згаданих робіт, ми змогли побачити копію картини художника зі світовим іменем Міхая Мункачі "Христос перед Пілатом", що також вийшла з-під пензля Івана Шутєва.
Змінюються епохи та стилі а дерев’яні церкви залишаються невичерпним джерелом глибокої внутрішньої насолоди і мистецького натхнення. Нам, молоді, потрібно дбати про ці обереги нашого буття і ми бажаємо щоб картина з намальованою церквою стала кольоровою молитвою за збереження дерев’яних святинь. 
Йдучи вулицями рідного міста, після виставки , ми думали про те, що будинки дуже схожі на людей. У них своє життя, своя історія, своя доля. Скільки всього вони "побачили" на своєму віку , а скільки побачили дерев’яні святині! 
На нашу думку, цей дивовижний музей – виставка сподобається кожному, хто її побачить, бо ми вважаємо її однією з чудових перлин Мукачева! Запрошуємо відвідати музей та відчути захоплення і зачарування роботою майстрів!














Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.