вівторок, 27 листопада 2018 р.

Кілька слів про ткацтво.


Ткацтво – це одне з найдавніших ремесел. Воно виникло ще в період первіснообщинного ладу і представляє собою тканини, з яких люди шили одяг. Згодом виникла потреба і утеплити своє житло. В цей період виникли килими. Отож, ткацтво можна віднести і до господарської діяльності, і до народного мистецтва. Воно має вікову історію та виплекані багатьма поколіннями глибокі традиції.
Матеріалом для розвитку ткацтва стали прядильні волокна, що отримувалися з вовни, коноплі та льону.
Верстат вертикального типу став першим ткацьким обладнанням, кроком до механізації процесу. Основною частиною в конструкції була рама, встановлена вертикально. На неї натягували поздовжні нитки, що ставали основою майбутньої тканини. Знизу до них прив’язували невеличкі тягарці, що робили процес більш зручним. Нитки поділялись на парні – їх прив’язували до одного ряду таких збільшувачів ваги, та непарні – що відповідно приєднувались до іншого ряду тягарців. Це допомагало ткачам прокладати поперечні нитки поміж нитками основи – вручну або з допомогою тоненької палички, що називалась «глицею» і прибивала нитки до краю виробу, що виготовлявся. Форма таких верстатів збереглась і до наших днів для виготовлення окремих видів тканих виробів, наприклад, килимів, ременів, рогожі тощо.
Збереглося ткацтво і на Березнівщині. Майстри села Білка залюбки знайомлять гостей з  процесом прядіння нитки та виготовлення полотна на ткацькому верстаті.
Основним матеріалом для ткацтва на Поліссі є льон.
Ткацтво - древнє ремесло наших предків, до якого ми можемо долучитися, допоки воно ще не зникло. Відрадно, що подекуди ще залишилися майстри цієї нелегкої справи, які залюбки діляться своїми вміннями.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.