четвер, 29 листопада 2018 р.




Оксана Голівець додала 3 фото до альбому «11 липня 2018 р.».
Моє село, мій рідний край, чарівний і прекрасний. Як не любити те місце, де перше побачив сонце, відчув подих землі , де мені відкрився світ життя.
Великоолександрівський район створено 1860 році як Великоолександрівську волость. Велику Олександрівку було віднесено до розряду містечок. А 7 березня 1923 року проголошено як Великоолександрівський район у складі Херсонської області.
Як свідчать архівні документи, у 1859 році у Великій Олександрівці було 445 дворів, проживало 2373 жителі. На 1896 рік у селі нараховувалося вже 886 дворів, 4993 жителі. У Великій Олександрівці було дві православні церкви, єврейська синагога, дві церковноприходські школи, метеорологічна станція, аптека. Заселення району здійснювалося частково стихійно, з колишніх Київської, Черніговської, Полтавської, Калузької та інших губерній.
Після непростих, далеко не однозначних років революції, громадянської війни Великоолександрівщина приступала до відбудови. Із значних подій тих років – спорудження у 1928 році Великоолександрівської ГЕС. Електростанція такого типу була однією з перших на території України. Дві турбіни ГЕС потужністю 135 квт давали селам району таку необхідну, а головне – дешеву електроенергію. І вже сьогодні відновлено роботу Великоолександрівської міні ГЕС.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.