середу, 7 листопада 2018 р.

Профікемпівці «MunkachBahd» у палаці графів Шенборнів


Профікемпівці «MunkachBahd» проклали свій туристичний шлях до казкового палацу графів Шенборнів – одного із найкрасивіших замків України!

І ось ми подорожуємо далі , і сьогодні ми в найкрасивішому замку України ! 
Історія цього казкового палацу розпочинається зі звичайного дерев’яного мисливського будиночка. Доволі скромна літня резиденція графа. Того, хто заснував відомий зараз палац Шенборнів, звали Карл. Граф був затятим мисливцем і любив влаштовувати з цього заняття справжнє свято. Пишні прийоми гостей та кількаденні прогулянки осінніми лісами неабияк подобались господарю. Кажуть, на полювання до графів Шенборнів тоді збирався весь цвіт дворянства Австро-Угорщини.Дійству таких розмахів було затісно у невеликому дерев’яному будинку. Тож у перших роках ХХ століття на його місці постає мурований вже замок.
На першому поверсі розмістилась так звана мисливська зала. Дивовижну люстру, яка прикрашає її, називають «Мелюзина». Богиня мисливства Діана, роги карпатського оленя і хвіст русалки, що підтверджує любов до природи, до рибалки, складають дивовижний дизайн антикварної речі. 
Прогулюючись довкола палацу, ми не полінувались порахувати вікна з усіх сторін палацу. За легендою, їх має бути аж 365. У проект будівлі закладено цифри астрономічного року. Кількість тижнів відповідають 52 кімнати, а 12 входів символізують місяці. Архітектура французьких ренесансних замків, на які схожий наш палац, завжди була продумана до деталей. Чи то димохід, чи окрема вежа, кожна з них виконує не лише практичну, а й естетичну функцію. Лиху славу має лише одна із кімнат палацу. І хоч навіть про її існування достеменно нікому не відомо, та люди розповідають, що дехто з працівників справді знає, де вона знаходиться. Це кімната, у якій одного разу знайшли мертвого графа та записку «Можна володіти великими грішми, але не мати від них ніякої користі»…
Багато купюр та цінних паперів господар зберігав у палаці. Спеціально виділений для цього сейф був завбільшки з кімнату. Тож одного разу, коли чоловік зайшов туди у справах, двері випадково зачинились. Відсутність господаря прислуга помітила аж на третій день. За цей час смерть встигла забрати життя графа.
Будівництво казкового замку часто пов’язують із жінкою. Мовляв, саме для коханої дружини Шенборн-Бухгейм Фрідріх Карл Ервін спорудив це диво. Подружжя познайомилось на балі у Парижі. У молоду вродливу актрису граф закохався з першого погляду. Отримавши згоду після пропозиції руки і серця Карл Ервін забирає Франциску жити у карпатські ліси. Та не ідилія, а драма їхнього кохання і досі живе у легендах замку.Чекаючи чоловіка із полювання, молода дружина цілими днями нудьгувала вдома. Та її неймовірна врода не давала спокою багатьом вельможам, яким хоч раз пощастило гостювати у замку. Тож одного зловіщого дня навідався у покої молодий офіцер, який сподобався Францисці. Повернувшись із полювання несподівано рано, граф застав коханців на місці «злочину». Горю зрадженого чоловіка не було меж. Прогнавши Франциску, він наказав слугам ніколи не вимовляти вголос імена цих нечестивців, а годину, в яку був осквернений, навічно стерти із циферблатів годинників. То була четверта – цифра, яка «випала» із часового кола замкових годинників.
Озеро у формі імперії!
До самої архітектурної пам’ятки нас вела звивиста доріжка через величезний парк. До речі, це урочище називається Берегвар, що у перекладі з угорської означає «Лісовий замок». 19 гектарів розкішного англійського парку, в центрі якого сам палац, колись були засаджені рідкісними рослинами. Японська вишня, рожевий бук, італійська гліцинія, оцтове дерево та сріблястий клен наповнювали повітря своїми ароматами. А різних кольорів трояндові кущі прикрашали величезні клумби посеред килимів зелені. Безліч паркових дерев і зараз перетворюють старі графські володіння на справжній райський куточок. По-особливому красиво тут, коли цвіте сакура. Невеличке озеро, на плесі якого можна побачити білих лебедів, колись мало унікальну форму. Своїми контурами воно відтворювало кордони Австро-Угорської імперії того часу.
Ми пройшли трохи далі вглиб парку і зустріли справжнє Джерело краси. Кажуть, якщо вмитись цією водою, врода вічно квітнутиме на вашому обличчі. Насправді джерело дійсно володіє цілющими властивостями та може допомогти при різних проблемах зі здоров’ям.
Запрошуємо Вас відвідати графські володіння Шенборнів! Після війни у колишній мисливській резиденції розмістили спальний корпус санаторію “Карпати” і тут лікуються люди, хворі на серцево-судинні захворювання Тож у графський палатах тепер відпочивають душею і тілом всі, хто має бажання і потребу. Запрошуємо і Вас!















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.