середу, 14 листопада 2018 р.

Команда «Серце Волині» знайомить з древнім Острогом

Привіт! Давайте знайомитися. Вас вітає команда «Серце Волині» з  історичного   міста  Острог! Наша команда сформована із учнів 8-9 класів Острозької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Члени команди зовсім недавно вирішили взяти участь у  проекті «ПрофіКемп» для того, щоб більше людей дізналося про наше славне місто, мандруючи сторінками його минувшини.  

Острог – невеличке містечко в Рівненській області, колиска української історії, культури, освіти. Імовірно, назву місто отримало через фортецю, яка виникла ще за часів Київської Русі на пагорбі над річкою Вілія. Кращі ж сторінки його існування пов’язані з іменем Василя-Костянтина Острозького. Завдяки меценатській та державній діяльності князя у місті збиралися найсвітліші уми України тих часів. У 1576 році тут виникла слов’яно-греко-латинська академія. В Острозі була видана всесвітньовідома «Острозька Біблія» – перший повний переклад Святого Письма. Приміщення Острозької академії побудоване в другій половині ХVІІ століття як монастир капуцинів.
Найцікавіша архітектурна пам’ятка Острога – замок князів Острозьких з Богоявленською церквою на його території.
У містечку все немов дихає старовиною – Богоявленський собор, Музей книги і друкарства в колишній Луцькій вежі, де легендарний Іван Федоров друкував свої перші книги, приміщення Острозької академії з розташованим на території пам’ятником першому студенту, Музей нумізматики, костел Успіння Діви Марії.
Зараз – це невеличке містечко з тісними вуличками, і в той же час у нього якесь благородне і аристократичне обличчя. Жителі звикли до чималих юрб туристів, що пішки прогулюються тихими вулицями і слухають про легенди «міста під містом», що начебто існує в підземеллях Острога.
     Отож, запрошуємо  всіх разом з нами відвідати  стародавній Острог –  Волинські Афіни, а більше познайомитися з історією та визначними пам’ятками архітектури, або здійснити віртуальну подорож ви можете на сторінках Інстаграму –

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.