пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Команда «MunkachBand» досліджує історію походження монументу Міфічного птаха Турула.


І ось наша команда «MunkachBand» вийшла на один із бастіонів замку Паланок,де знаходиться постамент на якому височіє монумент Турула. З тюркського Турул - означає сокіл. Важить він 850 кг, заввишки 2 м, розмах крил 4 м. Автор проекту — заслужений архітектор України Олександр Андялоші. 

Міфічний птах, який тримає у дзьобі меч, є символом віднайдення батьківщини угорським народом. За угорськими легендами, він показав дорогу через Руські ворота давнім уграм, а під час повстання куруців під керівництвом Ференца Ракоці 1703 року нібито саме Турул приніс шаблю князю. Ініціатором встановлення пам’ятника є виходець із Мукачевого, американський бізнесмен Імре Пак.
Образи на постаменті - це образи ватажків впливових угорських племен: угри, угорці, мадяри.
З самого його встановлення деякі політичні партії та громадські організації Закарпаття виступали проти відновлення постаменту. Аби вирівняти ситуацію, біля постаменту з турулом тоді було встановлено багатометрову щоглу з кількаметровим прапором України.
Мукачівський історичний музей, що розміщений в замку "Паланок", оголосив конкурс на розробку та виготовлення державного символу України – герба України, з метою його встановлення на місці теперішнього Турула.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.