пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Марцишор - старовинне свято весни

Ще одне і дуже цікаве свято вважають профікемпівці Fun-Route, варто взяти до уваги. Його святкують у селі Біла Церква. Так як, Рахівщину населяють не тільки гуцули-українці, але й етнічні румуни, угорці, словаки та представники інших національностей. У березні логічним продовженням мистецьких різдвяних програм стає фестиваль румунського народного мистецтва "Марцишор".



Свято "Марцишор" (в перекладі з румунської – "березнянка") – традиційне свято бере свій початок з 1989 року. Старовинне румунське свято "Марцишор"  присвячене головній події – зустрічі весни. Витоки цього свята лежать в давніх румунських традиціях. Це свято весни, пробудження в природі і людях кращого, надії на хороший урожай. 
 Це свято, окрім збереження румунських звичаїв, обрядів, пісень та танців,  що віками зберігалося й передавалося з покоління в покоління,сприяє також встановленню культурних та економічних зв’язків з етнічними румунами інших країн світу. 

В ході святкування відбуваються виступи в барвистих румунських національних костюмах, збираються жителі та художні колективи сіл району, в яких проживає румунська національна меншина. Звучать пісні, різноманітні фольклорні колективи на сцені показують своє мистецтво, відтворюють кращі обрядові традиції свого народу своїм, тільки їм притаманним співом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.