вівторок, 5 лютого 2019 р.

Досліджуємо професію бібліотекаря

З метою ознайомлення з  методами діяльності  по задоволенню інформаційних потреб користувачів, Fun-Route відвідали Рахівську районну дитячу бібліотеку.

Професія бібліотекаря унікальна сама по собі тим, що вона немає кордонів, які б можна було окреслити для неї. Праця бібліотекаря складна, відповідальна, різнопланова. Він своєю щоденною працею прокладає шлях у світ знань і мудрості, у світ людських душ і дитячих сердець.
    Зміст праці бібліотекаря не тільки зрозуміти свого користувача але й допомагати йому. А щоб допомагати професійно  потрібно багато знати і вміти. Бібліотекар повинен сам удосконалюватись. Він повинен знати не тільки художню літературу, а йти в ногу з часом, слідкувати за новинками, за досягненнями у науці і техніці. 
Бібліотекар – це психолог, лікар та актор одночасно.

  Колись професію бібліотекаря вважали мало не містичною. Адже людина, котра володіє неабияким інтелектом, а окрім цього зберігає чужі думки, фантазії, знання, перетворені у друковане слово сама по собі вже майже казкова особа. Таємниця книги завжди зачаровувала й притягувала до себе людей, а зберігачі цього скарбу викликали трепет і повагу. Із плином часу мінявся стиль роботи бібліотечних працівників, читацькі уподобання, фондові наповнення, але дещо залишилося незмінним упродовж століть – бібліотекарів  і досі шанують і поважають. Образ бібліотекаря, його знання, манери, стиль поведінки, багато інших якостей завжди поєднувались з образом бібліотеки.


 "Успіх бібліотекаря – це тріумф бібліотеки. А його розчарування  - її невдачі." Давайте згадаємо  образ бібліотеки стародавнього Єгипту асоціювався у суспільній думці з храмом, часто на порталах бібліотек викарбовувалися написи: "Ліки для душі". А народи Близького Сходу називали бібліотеки "Храмами мудрості", "Домами порад і настанов", "Майстернями розуму". Бібліотеки очолювали уславлені мудреці, які одночасно були вихователями дітей царських сімей, лікарями, ученими, філософами.


  Тож маючи щоденний діалог між бібліотекарями і користувачами, він визначається у таких виразах: "Бібліотекарями народжуються…", "Бібліотекар - цікава людина", "Бібліотекар може розповісти багато цікавого, пізнавального", "Людина, яка знає свою справу",
"Бібліотекарі – професіонали, люди духовно багаті, віддані професії, майстри своєї справи", "Люди з великої букви, які володіють сучасними технологіями,  користуються Інтернетом", "Бібліотекарі віддають улюбленій бібліотечній справі  всі свої знання, вміння і талант", "Бібліотекар – навігатор у морі книг та інформації". То ж слід пам`ятати про сьогоднішні уявлення користувача про нас, намагатись відповідати їм, а от же "відкриваючи перед дитиною двері бібліотеки, дарувати їй Всесвіт". Сучасні діти люблять читати і спілкуватися й залюбки ходитимуть до бібліотеки, якщо ми, бібліотекарі, створимо привабливі умови для них.  "Процвітаюча бібліотека сьогодні – процвітаюча держава завтра…" Такі реалії життя сучасного цивілізованого суспільства.


Стиль та імідж сучасного бібліотекаря, відіграє одну із пріоритетних ролей., адже базується, як правило, на основі нового мислення, інноваційних підходів, корпоративних пріоритетах сучасної шкільної бібліотеки.


Саме компетентність та комунікабельність бібліотекарів є неодмінною умовою високого престижу бібліотеки. Плине та змінюється час, "цифрові технології" розвиваються дуже стрімко й інтенсивно впливають на громадське життя, на бібліотечну та професійну сферу, тому шкільні бібліотеки змушені змінюватися, щоб зберегти себе  як  державну культурну цінність і як соціальний інститут. Для  бібліотекаря сьогодні, як ніколи, важливі такі якості, як культура спілкування і вихованість, начитаність, розвинутий інтелект, делікатність, шанобливе відношення до читача, коректність і високий професіоналізм.


В бібліотеці також створений альбом "Старих фотографій", в якому можна знайти світлини з "маленьким собою", так от, наприклад, як Віка і Настя знайшли себе.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.