неділю, 24 лютого 2019 р.

Липа Богдана Хмельницького

Восени 1648 року гетьман Богдан Хмельницький із 100-тисячним військом при допомозі кримських татар (80 тисяч) поблизу Зборова зустрівся із 160-тисячним військом польського короля. За кілька днів мала розпочатися переможна для козаків Зборівська битва. Війська гетьмана отаборилися не лише на Тернопільщині, а й на Золочівщині, а саме у Колтові, Хмелеві, Сасові.
Об’їжджаючи свої загони, Богдан Хмельницький за переказами, що передаються від покоління до покоління, відпочивав разом із своїми полковниками Богуном, Кривоносом, Нечаєм та іншими під великою липою при дорозі з Колтова на Сасів.
Липа, якій, судячи з усього, не менше вісімсот років, незважаючи на усі випробування, живе дотепер. Відтоді на цій околиці не раз виростав ліс. Його вирубували, та насаджували новий. Але липу дбайливі предки залишали, як велику історичну пам’ятку для нас і майбутніх поколінь. За нею доглядали, її оберігали, інакше вона не дожила б до наших часів.
Саме завдяки цьому кожен охочий може побачити на власні очі це багатостолітнє дерево, доторкнутися до нього й отримавши при цьому неймовірні та захоплюючі враження.
Досліджуй разом із нами найдзвичайне й стародавнє і будь завжди веселим та активним!
Ваш Unicorn

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.