пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Команда «MunkachBand» дослідила «Кімнати господарів замку Планок».

Прогулявшись кімнатами старовинного замку, зібравши цікаву інформацію та світлини, наша команда «MunkachBand» хоче поділитись нею з Вами. З 1989 року Верхній замок Паланка став Мукачівським історичним музеєм. Тоді експозиції розміщались всього у кількох кімнатах. У роки незалежності замок стає добре відреставрованою архітектурною пам’яткою з експозиційними залами, які займають понад 2500 кв. метрів. Тут діють виставки сучасної скульптури, живопису, представлена етнографія та побут мешканців міста і Закарпаття.

Сьогодні, Ви можете заглянути на другий поверх, де розмістилися зали картин закарпатських художників, зал Шандора Петефі, династії Ракоці, кімната князя Федора Корятовича. У картинній галереї музею експонуються полотна видатних українських, угорських, польських живописців, колекція ікон 16-19 століть.
У 2018 році у співпраці з міністерством культури Литовської Республіки, Почесного консула Литовської Республіки в Ужгороді в замку «Паланок» відкрито кімнату, присвячену князю. Тут зібрано матеріали та експозиції з різних куточків України та Литви. Минулоріч в стінах замку литовськими партнерами вже відбулася урочиста презентація проекту «Кімната історичної пам’яті князя Федора Корятовича». Тоді було передано копію портрету князя Корятовича, який зберігається в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі. Портрет став першим експонатом майбутньої експозиції. Сьогодні тут вже облаштований виставковий зал.
Експозиція кімнати складається з трьох розділів: князь Федір Корятович – онук Великого князя Литовського Гедиміна, князі Корятовичі – володарі Поділля та Федір Корятович – князь Мукачівської домінії.
На третьому поверсі розташований зал Експозиції природи та старожитностей Карпат. У самому залі цікавий дах. До 1834 дах був покритий гонтом (дерев'яними дощечками), але після великої пожежі було вирішено замінити гонт черепицею. Сьогодні ж дах замку покритий металочерепицею.

Можна довго блукати доріжками та сходами замку. Відвідати старовинні винні підвали, побачити незвичайні експонати виставок та залишити в пам’яті відлуння духу стародавніх часів. Тож щиро запрошуємо і Вас поринути в цю атмосферу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.