середу, 27 лютого 2019 р.

«ЛюбоSvit» представляє емблему команди!


         Де найкраще місце на Землі? Звичайно ж в Олешках, відповість вам профікемпівська команда «ЛюбоSvit»!
     Подивіться на емблему нашої команди і ви зрозумієте, що це саме так!
     Бо у нас є все: ліс, річка, пустеля ….і до моря рукою подати!
                        
     Історія нашого краю веде в глибінь віків. Десь у середині десятого століття (1084 р.)  на порозі диких таврійських степів виникло поселення Олешшя, з якого починається родовід нашої маленької батьківщини.
     До Олешшя гнали свої човни по Дніпру київські, а по Дністру – галицькі й волинські купці. Тут був зручний торгівельний пункт. Звідси торувались купецькі шляхи до греків і в інші краї.
     Зруйноване й розграбоване в тринадцятому віці поселення оживає аж на початку вісімнадцятого століття, коли 1711 року запорізькі козаки утворили тут січовий курінь.

     Олешківська Січ була утворена козаками  біля річки Конка в 1711 році після того, як були знищені російськими військами два підрозділи Запорізької Січі. У той час ця територія іменувалася урочищем Олешки, яке послужило назвою козацької частини.
     Олешківська Січ займала площу щонайбільше 2 гектари, це був майже правильний чотирикутник, обнесений ровами й валами та дерев'яним частоколом. Оборонний комплекс цієї Січі доповнювали 4 редути, в кожному з кутів форту. На захід від коша стояла церква Покрови Пресвятої Богородиці, зроблена з очерету, біля якої був цвинтар і криниця, де ніколи не замерзала вода.
     Сьогодні визначна пам`ятка являє собою оригінальну по займаній площі територію Січі (0,5 га). Тут встановлено пам`ятний знак - дзвін, що висить на міцних прутах, які розташовані на постаменті з каменю. Пам`ятник виконаний з дерева і прикрашений різьбленням. Дзвін містить зображення герба України і напис «Олешківська Січ», а над ним відзначені дати існування адміністративного центру запорізького низового козацтва: 1711-1728 рр.



    На території нашого району  розташовані  Оле́шківські піски́ — другий за розмірами піщаний масив  у Європі, розташований за 30 км на схід від міста Херсон. Фактично це єдина повноцінна піщана напівпустеля Європи.
    Складаються Нижньодніпровські піски з семи піщаних арен: Каховської, Козачо-Лагерської, Олешківської, Чалбаської, Збур’ївської, Іванівської  та Кінбурнської, розділених супіщаними рівнинними просторами.
    Влітку, у найспекотніші дні пісок нагрівається до 75 градусів.
     Що стало причиною утворення Олешківської пустелі – цікаве питання, що досі огорнуте легендами, науковим гіпотезами та таємницями. Масштабні геологічні катаклізми льодовикової епохи,  падіння метеориту,  висихання старого русла древнього Дніпра чи винищення незліченними овечими отарами високих трав… Яка б з перелічених гіпотез не була правдою, та сьогодні на території Херсонської області розкинулися 200 гектарів гарячого піщаного моря, що ховає на своєму дні багато таємниць людської бездумності та мудрості, трагедій та слави, смерті і безсмертя…
      На території Олешківських пісків організовано природоохоронну зону — Національний природний парк «Олешківські піски». Олешківські піски входять у десятку найвідоміших природних чудес України.


     А от  до маловідомих чудес України належить найбільший у світі рукотворний  ліс, що знаходиться на території Херсонської області.
     Його посадили для того, щоб зупинити наступ Олешківських пісків.
     Площа лісу становить понад 100 тисяч гектарів – він є найбільшим штучним лісом у світі. Для туристів тут є спеціальні пішохідні стежки, місця відпочинку і «лісові меблі».
   
У Олешківському бору ростуть дванадцять видів сосен – гірська, чорна, жовта, китайська, приморська та інші.


    Олешками  протікають річки Конка та  Чайка. За дослідженнями краєзнавців козаки робили очеретові вежі, за якими ховали свої човни «чайки», щоб ворог не побачив їх з Дніпра. Для успішних стратегічних дій козаки рили штучні канали. Один із них виходить на Голубів лиман, улюблене місце відпочинку  містян, який з любов’ю називають «Голубка». 

      Є у нас і лиман «Бурячиха». А називається так, бо якщо подивитися зверху, то  він схожий на  бурячок.
        Найпривабливіші місця для туристів ви побачите  на  емблемі, над якою  працювала команда «ЛюбоSvit». 
      Тож,   запрошуємо на гостини в Олешківський край!


                Профікемпівська команда «ЛюбоSvit». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.