четвер, 7 лютого 2019 р.

Орнітологічний заказник «Хрінники»


Орнітологічний заказник «Хрінники» - дивовижний куточок природи Рівненської області, де восени і влітку можна відчути сильний рибний запах. Це  заказник державного значення, де гніздується сіра чапля. Приліт відбувається у третій декаді березня. Чаплі гніздяться окремими парами або колоніями. Гнізда будують високо на деревах, їдять свіжу рибу, тому й обрали собі місце поблизу Хрінницького водосховища. Сіра чапля дещо більша за гуску, попелясто-сірого кольору, з білими шиєю і животом. По боках шиї знаходяться чорні плями, лапи, шия і дзьоб — довгі, крила тупі й широкі. Під час польоту чапля втягує шию так, що голова з’єднується з тулубом. Вона має скрипучий пронизливий крик, який найчастіше чути під час польоту. Щоб упізнати сіру чаплю, потрібно звернути увагу на її розмір і колір. У Хрінницькому  лісі знаходиться єдина колонія сірих чапель в Україні.

Пам’ятки з минулої епохи
В урочищі Шанків Яр, поблизу села Хрінники, археологи відкопали тризуб, якому 2700 років. Загалом урочище бачило чимало предметів, вік яких сягає від однієї до чотирьох тисяч років. Серед них — амфора із зображенням рала, яку датують 4 тисячоліттям до н.е. Древню посудину нині для своїх виставок намагаються отримати кілька провідних археологічних музеїв Європи та Канади. Інша сенсаційна знахідка — фігурка божка Сарапіса, придуманого греками з метою зближення з єгиптянами приблизно у 3-2 століттях до н.е. 
 Третім унікальним предметом став тризуб, а точніше, рибальський гарпун у формі тризуба, складений із трьох оброблених остів. Час виготовлення такого інструменту — приблизно сьоме століття до н.е. І цей тризубний елемент можна вважати чи не найдавнішим, який передував українському національному символові. Знахідка пролила чимало світла і на древній побут краю. З’ясовується, що рибальське знаряддя поряд з іншим — тризубим захватом із кабанячих іклів — використовували у племені неврів. І це знаряддя, по суті, стало черговим доказом існування неврів, які, за описами давньогрецького історика Геродота, були сучасниками скіфів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.