понеділок, 11 лютого 2019 р.

Якщо ви полюбляєте рибалку, то вам до нас


Березнівщина красива любої пори року. Це вам скажуть багаточисельні туристи, що приїздять відпочивати до нас. Це підтверджуємо і ми, команда "Барви Случа".
Є у  нас і місця, принадні для любителів рибалки. Одним із таких місць є Водосховище на річці Бобер, правій притоці річки Случ.
Водосховище «Боберське» збудоване неподалік с.Князівка. Місцеві жителі називають його ще Князівським або «Брище». Останню назву водосховище отримало тому, що знаходиться у межах загальнозоологічного заказника "Брище" державного значення, який було створено у далекому 1964 році з метою охорони бобрів. Усе почалося з того, що 1965 року в заказник привезли 20 особин. Нині – це одне з найбільших у Рівненській області поселення бобрів.
Водосховище створювалося з метою регулювання повені і риборозведення та було введене в експлуатацію в 1972 році. Повний об’єм води становить 2,918 млн. м³. 
Ще донедавна його краєвиди нагадували сувору Балтику: дзеркальна гладь, оточена велетенськими соснами, що підступаються до самого берега, вузенька смужка піску і туман, що поволі стелиться по воді. 
Поміж соснами зустрічаються кремезні дуби, вільха та береза. Особливо захоплююче водосховище виглядає  під час сходу сонця, адже площа його водного дзеркала становить 124,1 га. Подекуди по берегах ростуть півники болотні,  осока, зозулин цвіт, фіалка болотна. Інколи у воді зустрічається пустирник, глечики жовті. 
Вода у р. Бобер, а від так, і у водосховищу насиченого червоного кольору. Це пов’язано з тим, що річка протікає по території, де поширені болотні залізні руди, про що свідчать і назви колишніх сіл: Рудня Лінчинська, Рудня Бобровська, Рудня Князівська. 
Тут гарно ловиться щука, короп, лин, плотка.
В лісах довкола можна зустріти рідкісний для України вид — комонник малий, борідник Прейса, астролаг пісковий. Довколишній рельєф – це чергування піщаних пагорбів  та вологих западин, інколи заповнених водою. Навколишні піски, що мають водно-льодовикове походження, неодноразово перевіювалися, формуючи дюнний рельєф, який згодом закріпився під борами. 
Водосховище красиве і у сонячну погоду, і у похмуру, і влітку і взимку.
Проте, сучасні вирубки дещо погіршили естетичність краєвидів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.