пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Фольклорний фестиваль "Гуцульська вишиванка”

Команда Fun-Route протягом участі у проекті Профікемп, вже може зробити певні висновки, щодо своїх досліджень, а саме стверджувати, що  Рахівщина – гуцульський край, де зберігається багато цікавих звичаїв, обрядів, переказів, легенд і кулінарних рецептів. Яскравий тому приклад щорічні культурні події, такі наприклад, як  фестиваль "Гуцульська вишиванка", що носить характер відродження  культурної спадщини гуцулів.

Вишиванка (сорочка оздоблена вишитими різного кольору вставками) – є однією з основних частин ансамблю гуцульського одягу. Вишиті орнаменти на вишиванках різняться у кожному селі Рахівщини.

Фестиваль покликаний показати багатство оздоблення гуцульського одягу, процесів його виготовлення, роз’яснити його символіку та дати новий поштовх до наслідування етнічних, національних особливостей при створенні сучасного одягу.
У Видричці сформовано особливе ставлення до народної гуцульської вишивки. Свято у серцях несуть місцеві мешканці, а також більшість гостей, котрі вбираються у вишиті сорочки. Підтвердженням свята працьовитості і творчої наснаги місцевих досвідчених майстрів є виставка їхніх яскравих виробів, а також юних вихованок самобутнього педагога Наталії Кепинач. На її уроках вишивки дівчатка відтворюють узори із "Бабусиних скринь" та відроджують їх на сучасних рушниках, серветках, доріжках, вивчають витоки народної творчості.
Багатство душі збережено у вишитих картинах, килимах та наволочках на подушках. Велике різнобарв’я вишивок місцевих майстринь зберігає автентичність, не втрачає цінність, популяризує історію, культуру і духовність села.


Впродовж фестивалю проводиться показ робіт майстрів вишивання в номінаціях:


  • вишиванка ниточками;
  • вишиванка "пацьорками";
  • вишита скатертина;
  • вишитий рушник;
  • гульський сувенір.

Неодмінним є також виступи гуцульських колективів пісні і танцю, проведення різного роду розважальних конкурсів та масові сільські гуляння.

Фестиваль проводиться у першу неділю червня, за адресою: с.Видричка, Рахівського району

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.