четвер, 28 лютого 2019 р.

Сучасне швейне виробництво – нам було цікаво!


     Чи знаєте ви де варто сьогодні шукати роботу?  Які професії є найбільш затребуваними? Спробуємо це дослідити  в межах проекту «ПрофіКемп» і вирушаємо на екскурсію на сучасне підприємство – ТОВ «Перечинська швейна фабрика». 



     «Перечинська швейна фабрика» відоме на Перечинщині підприємство, яке входить до складу датської фірми «Маммут Україна». Історія цього підприємства почалася більше ніж 15 років тому. Так ожило і наповнилось гуркотом швейних машинок занедбане  приміщення колишньої робітничої їдальні заводу «Стеатит» у Перечині.  Насамперед на фабриці зробили капітальний ремонт, обладнали  власну їдальню (у тому числі посудом, мікрохвильовими пічками і машиною для миття посуду), душові, санвузли, офіси для спеціалістів.  Завезли нове сучасне обладнання – компютеризоване робоче місце конструктора, автоматичний розкрійний комплекс «Лектра», яких поки що в усій Україні одиниці, швейні спецмашини, такі як наприклад електронна вишивальна машина. 




     «Основна наша продукція, під яку налаштовано наше обладнання – виробництво спецодягу для поліцейських, працівників залізниці, нафтових промислів або спецпризначенців і вся наша продукція експортується. Нині на фабриці достатньо інженерно-технічних працівників,  технологи, конструктори,  63 швачки Усі наші працівниці дуже хороші спеціалісти, більшість працюють тут давно, вчилися шити з «нуля», а зараз я абсолютно можу на них покластися. Плинність кадрів у нас низька завдяки хорошим умовам праці, гідній оплаті. Автобус фабрики безкоштовно довозить на роботу працівників із сіл Перечинського району», –  із гордістю за своє підприємство розповідав директор Сергій Тичина. 



     
     Отож, вирушаємо. Наша перше знайомство  з пані Іриною Василиха. Вона конструктор. До кола її обов’язків входить розмістити викрійку виробу (готовий макет) так, щоб якомога раціональніше використати  тканину і роздруковані деталі (лекала) передати в розкрійний цех. 


   Керівник підприємства Сергій Тичина знайомить нас з професією «розкрійник». Сучасне обладнання розкрійного цеху вражає. Величезні столи, сучасні машини та швидкі і професійно відточені руки фахівців – і ось результат: з тканини готові заготовки, які є деталями  майбутнього спецодягу. Професія «розкрійник» передбачає розкрій полотна на деталі виробів  згідно зазначеного асортименту (настилання, розкладка лекал, обведення контурів лекал, розкрій і комплектування). Робота у нього дуже відповідальна, бо неправильний розкрій приведе до дефектів готової продукції та додаткових витрат тканини. 




     На вході до швейного цеху нас зустрічає  начальник виробництва Людмила Прокопенко. Вона розповідає, яка кількість працівників працює в цеху, їх функціональні обов’язки. «Швачка – це фахівець, який займається шиттям. Швейна спеціалізація є досить популярною і затребуваною на сучасному ринку праці, але вона вимагає спеціальних навичок і умінь. Швачка повинна мати профільну освіту, адже для роботи потрібно вміти не тільки шити, а й знати технологію швейного виробництва, види тканин і їх властивості, принцип роботи швейного обладнання», – зазначила начальник виробництва. 


        У ході спілкування з майстринями ми побачили,  що робота швачки  не таке вже й проста, як може здаватися на перший погляд. «Відточена координація рухів, гарний окомір, акуратність, терплячість, посидючість і обов’язкове дотримання норм технологічного процесу – це головні професійні якості швачки», – зауважила пані Ганна, одна із швачок. Всі ці якості, помножені на досвід переважної більшості працівників, дають відмінний результат. Свідчення тому – вся  продукція  підприємства відповідає європейським вимогам та  експортується  за кордон. 







     Готові швейні вироби підприємства, які ми мали змогу оглянути, дійсно справляють враження. Вони акуратні, добротні, функціональні і, думаємо, довго служитимуть своїм майбутнім власникам. 


     Наше спілкування з керівником підприємства Сергієм Тичиною завершилося не тільки новими враженнями та  спільним фото, але й запрошенням здобувати відповідний фах і долучатися до дружнього колективу фабрики. Ми ще раз переконалися, що робітничі спеціальності не просто затребувані на ринку праці,  але й дають змогу реалізувати себе і отримати за це гідну заробітну плату. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.