пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

"Барви Карпатського ліжника"



Fun-Route продовжує знайомити з календарем фестивалів. Особливої уваги у  заходів, заслуговує фестиваль-ярмарок "Барви Квасівського ліжника". У селі Кваси Рахівського району, вже багато століть тому була розвинена ціла індустрія з виробництва пухнастих і теплих, а до того ж дуже якісних натуральних ліжників. Ліжник – ковдра виготовлена з овечої шерсті із своєрідним, притаманним певному регіону Гуцульщини, кольоровим орнаментом. 

Ліжник є  невід'ємним атрибутом гуцульського побуту. Ним зігріваються від холоду, прикрашають оселю, а також він є важливим обрядовим весільним елементом, символізуючи достаток і затишок.
Метою фестивалю-ярмарку  - є збереження не лише ліжникарства, а й інших місцевих народних традицій та звичаїв, якими споконвіків славляться Кваси, а ще і - прагнення продемонструвати вміння наших людей ґаздувати, вишивати, майструвати, куховарити, співати і танцювати, зберегти і передати молоді самобутні звичаї, розвивати сільський туризм, залучати інвесторів, відкривати нові проекти для розвитку інфраструктури села, покращення добробуту його жителів та сільської громади. І насамперед показати усьому світу вміння майстрів, яких залишилося дуже небагато, і їх унікальні роботи, аналогів яким немає ніде. 



На святі завжди представлені: 
ручні роботи умільців ткацької справи з усієї України; 
виткані з овечої вовни ліжники; 
національні вишиванки; 
традиційні закарпатські страви; 
національні вироби майстрів Закарпаття та України. 



Тільки на святі "Барви Квасівського ліжника" можна буде почути незвичне звучання трембіт і побачити справжні звичаї гуцулів. 


Матеріали підготовлені за сприяння районного відділу культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.