пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Запрошують зелені садиби села Хрінники


Розвиток сільського зеленого туризму спонукає до покращення благоустрою сільських садиб, вулиць, в цілому сіл, стимулює розвиток соціальної інфраструктури. А це одночасно й вагомий внесок у розвиток села. На даний час в нас функціонує 14 осель, які приймають туристів, але офіційно зареєстровано на 2018 рік лише 8. Неофіційно цим видом підсобної діяльності займається значно більше.
Основними осередками зеленого туризму Демидівського району Рівненщини є село Хрінники. Ми, демидівська команда «Етнофреш»  вирушили до деяких садиб, де нам зробили екскурсію і розповіли, що ж таке сільський зелений туризм і чи він дійсно допомагає селу та господарям. У цьому нам допомагали господарі осель.
Садиба «У Рижуків»
Проживання гостей в окремому будинку неподалік Хрінницького водосховища. Милування краєвидами, спостереження за археологічними розкопками поселень готів. Також, як нам розповів Віктор Євстахійович та його дружина Валентина Олексіївна, вони дозволяють брати продукти з городу, що поруч з будинком: полуниці, картоплю, моркву, червоний буряк, яблука чи виноград – все на будь-який смак. Ціна за проживання становить 80 грн. за добу з людини. Господар за освітою вчитель фізики, а його  захопленням є збирання різної давнини: німецькі каски, фляги, різні воєнні речі. В його колекції є фляга, якій наступного року буде понад 100 років. Господар нас пригостив смачним виноградом і яблуками.
Свою справу він розпочав першим у районі і допомогла йому в цьому програма кредитування сільського зеленого туризму. Був даний кредит у розмірі 15 тис. грн. під 3 % річних на 5 років. Кредит успішно виплатили і дана справа зараз приносить свої плоди. У літній період туристів у господарів вистачає, кожних вихідних будинок був заселений. На запитання «Чи зелений туризм Вам допомагає?», господарі з блиском в очах відповіли: «Так». В селі робота фізична, пенсія невелика, а заняття туризмом вирішує фінансові проблеми родини.




Садиба «У Гергусів»
У цій садибі є 3 кімнати, санвузол і кухня. Все це розташовано в окремому будинку, який нам показала привітна господиня Марія. Біля оселі є літній майданчик, де можна їсти, криниця, великий сад. Господарі дають на прокат човен для риболовлі чи просто прогулянки річкою Стир, прогулянки біля водосховища і до лісу, екскурсії околицями села, а в майбутньому планують возити туристів в село Пляшева на «Козацькі могили». Ціна за добу з людини 80 грн. За сезон заповнення агросадиби туристами становить 75-85 %.


Коли сонце почало рухатися вниз по небосхилі, наші сили теж рухалися в цьому напрямку: ми були втомлені, в голові було повно різної інформації, яку потрібно було узагальнити і зробити висновки. Але, не зважаючи на це, всі були задоволені, сповнені вражень та емоцій. На завершення хочеться зробити певні висновки з нашого походу. Туристичний ресурс нашого регіону характеризується двома основними потенціалами - географічним та історико-культурним. У деяких селах збереглися надзвичайно цікаві історичні раритети: стародавні церкви, городища, кургани. Не менше значення має й історична складова місцевості, яка тісно пов'язана з історією визвольних змагань українського народу проти багатьох поневолювачів. Історико-культурні та рекреаційно-туристичні ресурси надзвичайно широко представлені пам'ятками історії та культури.
Якщо до зазначеного додати змістовну програму оздоровлення, навчання українських традицій, участь у фольклорних святах та розвиток сільського туризму, то це дасть неабиякий вклад в розвиток сіл Демидівського району. Якщо нам запропонують розробити нові маршрути для розвитку даного напрямку туризму, то ми із задоволенням допоможемо, тому що туристами не народжуються, ними стають, і ми це робимо із задоволенням.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.