суботу, 15 вересня 2018 р.

Fun-Route у Карпатському біосферному заповіднику - перлині Українських Карпат


Особливої уваги вартий унікальний Карпатський заповідник, що знаходиться у самому серці Карпат! З його унікальністю та призначенням фанровтівців знайомить Вікторія Бундзяк - начальник відділу екологічної освітньо-виховної роботи. Виявляється, що створений заповідник ще у 1968 році з метою збереження унікальної природи від згубної діяльності  людини. З 1992 року заповідник входить до міжнародного переліку біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Площа всього природоохоронного середовища займає 53630 га. До його площі входять: Чорногірський масив; Свидовецький масив; Кузій-Трибушанський масив; Мармороський масив; Угольсько-Широколужанський масив; Долина нарцисів.

На території Чорногірського масиву розташовується всі шість двотисячників: Гутин Томнатик (2016 м), Петрос (2020 м), Піп Іван Чорногірський (2028 м), Бребенескул (2035 м), Ребра (2001 м), а також найвища вершина України – Говерла. Яку учасники  Fun-Route вже мали нагоду підкорити під час літніх канікул. Відомий масив ще і високогірними озерами, одне з таких – Несамовите. Тут знаходиться озеро Бребенескул – найвище високогірне озеро, яке утворилося на висоті 1801 м.



Свидовецький хребет відомий чудовими краєвидами, озерами, унікальною флорою і фауною. Увінчує його гора Близниця (1883 м). Найбільшою окрасою цих місць є букові ліси, що піднімаються до висоти 1380 м. Тут можна зустріти і цікаві лікарські рослини, зокрема арніку, яка є цінною у лікуванні багатьох хвороб. 
Кузій-Трибушанський масив займає площу на південному відрогові Свидовецького хребта. Відомий вершинами: Темпа (1089 м), Менчул (1242 м) і Лисина (1409 м). Саме у цьому масиві розташувався географічний центр Європи. Біля кордону із Румунією у селі Ділове Рахівського району встановлено геодезичний знак про це. Мармароський масив розташований на північному схилі Рахівських гір. Найвищою вершиною є гора Піп Іван Мармароський (1936 м). Через стрімкі і вузькі каньйони масив у народі отримав назву «Гуцульські Альпи». Місцями в горах є скелі, вершинами хребта проходить кордон з Румунією. На території масиву є старі штольні, яким кількасот років і в яких живуть понад десять видів кажанів.

Дуже багата флора і фауна представлена на цій території, не дарма ж вона отримала статус заповідника. Тут можна побачити тварин та рослин, які числяться як вимираючі види. Природна флора представлена 2864-ма видами, з яких 131 включено до Червоної книги України. Ліси в горах переважно букові, хвойні, смерекові, дубові, грабові. Неповторну красу навесні створюють квіти, а саме дзвоники альпійські, нечуй-вітер, сугайник, золотий коник, айстри, фіалки. У червні цвітуть яскраво-червоного кольору квіти рододендрона східнокарпатського (у народі більше поширена як червона рута). Фауна вражає своєю різноманітністю, всього налічує 4383 види. До Червоної книги занесено 75 видів і 20 видів включено до Європейського червоного списку. Можна зустріти таких тварин: нориця снігова, тинівка альпійська, олень, рись, ведмідь бурий, козуля, вовк, лісовий кіт, сова сіра.


Для тих, хто мріє підкорити найбільші вершини України і побачити високогірні озера, вимираючі види тварин та рослин, якщо ви любите відпочинок у горах, то обов’язково відвідайте це  унікальне місце.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.