суботу, 29 вересня 2018 р.

Урочище "Кузій". Легенда

Туризм на Рахівщині почав розвиватися ще за часів Австро-Угорської імперії. Відомі персони відпочивали та ходили на полювання у облаштованих місцях, серед яких – урочище Кузій.
В околицях села Луг, у південних відрогах Свидовецького хребта, розміщений Кузійсько-Свидовецький заповідний масив Карпатського біосферного заповідника – найбільшого в Європі масиву букових пралісів. Особливою мальовничістю вирізняється одна з його ділянок – урочище Кузій, оточене звідусіль стрімкими горами з пануючими вершинами Кимпа (1091 м н. р. м.) і Полянський (1094 м).




А колись ці землі були володіннями австро-угорських монархів Габсбургів. Одна з наймогутніших династій Європи, правління якої охоплює понад шість століть, зарезервувала Кузій як свої мисливські угіддя. Любов до лісу і до мисливства – особливість усіх поколінь Габсбургів, навіть виникнення їх прізвища пов’язане з цим. Згідно з легендою, одного разу граф фон Альтенбург вирушив на полювання в гори. Захопившись азартом погоні, він не помітив, як залишив свою свиту далеко позаду. На скелях раптом побачив багато гнізд грифів, які почали атакувати непроханого гостя. Ні меч, ні спис не рятували лицаря від кігтів і дзьобів птахів, і він, ставши на коліна, почав благати Бога про спасіння. Птахи відступили. В подяку за це врятований граф наказав своїм васалам на місці події побудувати вежу й назвати її Габісбург (гора грифів).






автор: Лєра Штефанюк

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.