понеділок, 24 вересня 2018 р.

Історія селища Ясіня на старих фотографіях

Ясіня розташоване у самому серці Гуцульщини. Звідси можна побачити найбільші хребти Українських Карпат: Горгани і Свидовець, і саму Чорногору. 
Перша згадка про селище у письмових джерелах датується 1555 р. Засновниками вважають гуцулів з галицького боку Карпат. У цій згадці йдеться про те, що воно належить угорському феодалу Драгфі, а в 1583 р. перейшло у власність феодала Каролі.
Відомо, саме у Ясіня з 1672 року починається розробка лісів. Лісорозробки в той час велися дуже обережно: вирубки велися винятково взимку. Перший рік ліс зрізали й залишали на місці. На другий рік обрізали верхівки дерев і гілки. І лише на третій рік, майже сухе, без кори, дерево спускали в долину.
У Ясінях розташована одна з найдосконаліших дерев'яних церков на всій Гуцульщині, Струківська церква або Церква Вознесіння Господнього. Так вона виглядала в давнину. 
Саме у Ясінях 9 листопада 1918 року Народна Рада проголосила Гуцульську Республіку (президент Степан Клочурак) як частину ЗУНР і організувала з частиною УГА похід на Сигіт. А саме селище проголосили столицею Гуцульської Республіки.

10 січня цього ж року ясінчани вирішили приєднатися зі своїми кровними братами українцями. Під час збройного походу вони визволили с. Кваси, м. Рахів, селище Великий Бичків та місто Сигіт. 








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.