четвер, 20 вересня 2018 р.

Годинник з курантами


На будівлі Мукачівської ратуші є годинник з курантами. Це робота майстра Йосифа Шавинського, який свого часу вважався одним з найкращих у Європі. Механізм справно працює й до цих пір. Механізм курантів виготовлений зі сталі, а підшипники з бронзи. Годинник встановили наприкінці 1904 року, на той час він входив до числа п’ятірки найкращих баштових годинників у Європі. Головний механізм годинника розміщений у невеликій овальній кімнаті башти. У скляному ящику працює система шестерень і важелів, сполучених туго натягнутими тросами з двома дзвонами. Через кожні 15 хвилин по меншому дзвону ударяє молот, відбиваючи чверті години. Удари по великому дзвону сповіщають про цілу годину. Годинник поважає людей, що вміють свій час планувати.
Кожного року до дня переходу на літній час у місті приурочується свято "Володарі часу». Екскурсоводи проводять екскурсію, розповідають про час та історію годинників.
Також проходять святкування та виконують ритуал переведення часу з зимнього на літній на трьох годинникових вежах міста. Стрілки на годинниках переводять обрані – це "мандрівники у часі".
Обрані піднімуться до годинникового механізму і змінюють час! Запрошуємо стати Вас обраними – приїзджайтеіть до нашого міста!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.