вівторок, 25 вересня 2018 р.

Найстаріша сакральна споруда міста Мукачева



В середмісті Мукачева понад дві сотні років височіє величний костел кальвіністів. Профікемпівці вирішили дізнатися більше про костел, де на вежі костелу не хрест, а зірка та півень.
Святиню почали зводити в центральній частині Мукачева ще наприкінці XVIII століття.
Костел кальвіністів або реформаторська церква розташована на розі вулиць Духновича та Ринкової, споруджена в 1790-1814р.р. Церкву побудовано у стилі пізнього бароко. Втім, остаточного вигляду храм набув у чехословацьку добу (початок ХХст.)
Над входом у храм з боку вул. Духновича латиницею викарбувана історія зведення костелу. Значиться, що святиню збудовано на славу Святої Трійці коштом Мукачівської громади гельветського віросповідання з дозволу його величності імператора і короля Йосифа ІІ в 1975 році за час головування в правлінні Ласло Бойоша. Поруч, за підтримки МЗС Угорської республіки, розміщено відповідну інформаційну табличку.
Костел привертає увагу численних туристів та містян, адже купол на вежі костелу вінчають не хрести, як на православних, греко та римокатолицьких храмах, а зірка та півень. Суть даної символіки зводиться до того, що в Новому завіті образ півня має символічне значення певної вирішальної межі. Згідно євангельського мотиву, півень стає емблемою святого Петра, знаком його покаяння. Адже святий Петро, згідно текстів Євангелія, тричі відрікся від Вчителя ще до того, як проспівали півні. В народі ж мовиться, що в основі образу півня в багатьох традиціях лежить його зв'язок із сонцем. Як і світило, півень відраховує час (звідси «перші півні», «до третіх півнів»). В деяких культурах півень стає символом воскресіння з мертвих, вічного відродження життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.