вівторок, 25 вересня 2018 р.

Пам’ятник паводку



Після трагічного паводку 1998 року в Мукачеві встановили пам’ятник, який став нагадуванням закарпатцям про страшні події. Втілив задум у бронзі скульптор, народний художник України Іван Бровді.
Скульптурну композицію урочисто відкрили 9 жовтня 2010 року на набережній Латориці. Називається вона «1998 рік. Рік біди і випробування», Спогади про катастрофічний паводок дотепер щемлять душу тим, хто пережив ті страшні дні. За лічені години Латориця вийшла з берегів, руйнуючи все, що опинилося на шляху великої води. Загалом постраждали майже 120 населених пунктів. У зоні стихійного лиха опинилося близько 350 тисяч людей - майже третина населення області.
Однак той паводок став не лише символом трагедії, він залишився прикладом мужньої боротьби зі стихією, взірцем єднання громади, взаємодопомоги і підтримки в складних умов.
У 1998 році Закарпаттю і Мукачеву допомагала вся Україна, практично увесь світ. З різних країн та регіонів надходила гуманітарна допомога. Розподілити її – вчасно і справедливо – також було обов'язком міської влади.
Народний художник Іван Бровді каже, що ескіз скульптури народився в його уяві на третій день боротьби з стихією. Митцю приснився сон: Ангел-охоронець ніби схилився над містом, захищаючи його від величезної хвилі. Коли, через кілька років, ескіз побачив Віктор Балога, то вирішив, що такий пам'ятник має обов'язково бути на вулиці міста. І ось на набережній Латориці постав Ангел, який тримає на руках дитину, захищаючи її, як символ майбутнього життя, і все місто, що уособлено на постаменті макетом Ратуші, від водяної стихії. 
Кожен з вас — розумний, кмітливий, старанний і багато чого може розмірковували профікемпівці, але працювати в команді краще, разом легше здолати негаразди та біду.
Нехай Ангел-охоронець і Божа благодать завжди охороняють Мукачево, наш рідний край і всю Україну від стихії, горя та біди!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.