понеділок, 17 вересня 2018 р.

Єдиний у світі пам’ятник листоноші Федору Фекеті встановлений у Перечині


В пам'ять пошани Федору Фекеті команда вибрала собі назву “Feketas children” (діти Фекети).


Бронзовий пам'ятник листоноші Федору Фекеті (скульптор М. Белень)було встановлено в 2004 році на центральній площі м. Перечин. Це єдиний в світі пам’ятник листоноші.
Листоноша Федір Фекета народився в 1789 році в селі Туря-Ремета. Став листоношею, коли в селі було засновано ливарне виробництво. Кожен день він долав близько 30 км до Ужгорода і назад, доставляв пошту при будь-яких обставинах, погоди і незалежно від пори року. За таку відмінну роботу його називали «Посол». Одного разу Федір переходив річку далеко від переправи по слизьких каменях. Він хотів заощадити час і якнайшвидше доставити пошту, але послизнувся і впав у крижану воду, захворів на запалення легенів і в 1838 році помер.
Поховали листоношу на місцевому кладовищі, але могила не збереглася, оскільки при розширенні території храму вона опинилася під церквою. Вдячні односельці увічнили його пам’ять меморіальною дошкою, що і зараз висить на стіні церкви в його рідному селі Тур'я- Ремета. 



На ній написано «У Пам’ять Приязності, Тверезності, Чесності і Послужності Посла Феодора Фекети. Помер Г(ода) Б(ожого) 1838». Саме ця меморіальна дошка є автентичною пам'яткою і варта того, щоб її відвідати.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.