неділю, 23 вересня 2018 р.

От і прийшов час готувати Ґомбовці

Ґомбовці — український десерт із тіста з начинкою, який готується на пару. Поширений в карпатському регіоні України, готується майже в кожній хаті на Рахівщині.


Олексій Пароваров, кулінар-дослідник, якось у своєму блозі зауважив, що угорсько-закарпатські ґомбовці дуже нагадують технологію приготування китайських баоцзи. Він також допустив, що це пов'язано з тим, що древні угри, коли ще були кочовим народом, час від часу входили в різноманітні тюркські об'єднання і коріння ґомбовців вірогідно тягнуться аж у ті часи і в ті краї. В Закарпатті популярні два види ґомбовців: з домашнього сиру, і з сливами чи лекваром борошняно-дріжджові. 
Цей десерт підійде для тих хто слідкує за вагою і при цьому полюбляє солодощі.

Компоненти для тіста: 500 г борошна (3 з лишком склянки) 200 г теплого молока Пакетик сухих дріжджів (25 г), або свіжі  дріжджі (половина маленької пачечки) 1 ч. ложка солі 3 ст. ложки цукру 1 яйце
Начинка: свіжі сливи в цукрі або сливовий леквар
Піджарка: сухарі кондитерські 100 г вершкове масло або олія - 50 г


1. Заздалегідь просіюємо борошно і залишаємо в кухні, щоб трохи прогрілося і подихало
2. Кладемо дріжджі в тепле (не гаряче!) молоко, додаємо ложку цукру і залишаємо на 10 хвилин у теплому місці, щоб забродили.
3. У борошно даємо яйце, цукор, сіль і молоко з дріжджами, замішуємо тісто. Накриваємо його рушником і кладемо в тепле місце на 1,5 годин.
4. Розкачуємо тісто товщиною 1 - 1,5 см. Чашкою вирізаємо кола. Залишки зліплюємо в кулю і відкладаємо, хай трохи підійде.
5. На вирізані кола викладуємо по сливі з цукром, або по чайні ложці леквару. Зліплюємо і формуємо кульки.
6. З відкладеним тістом робимо те ж саме - розкачуємо, вирізаємо, наповнюємо, формуємо кульки.
7. У велику каструлю наливаємо води наполовину, даємо їй закипіти і споруджуємо в каструлі водяну баню (це може бути сито, або спеціальне приладдя для готування на парі. Також іноді використовують марлю, міцно прикручену до каструлі). Викладаємо змащені олією (щоб не прилипли) ґомбовці, накриваємо їх кришкою. Варимо 7 хвилин.
8. На олії підсмажуємо сухарі, додаємо трохи цукру і кладемо в них гомбовці, обсмажуємо трошки і викладаємо на тарілки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.