вівторок, 18 вересня 2018 р.

Екскурсія до Білого палацу


Мукачево - це місто , город чи варош?!
Мукачево - це край світу,чи це початок світу?!
Жменька кольорових камінців, обмитих рікою і зігрітих долонями гір. Місто, що ніжиться в теплому лоні між трьох охоронних веж - Паланку, Монастиря і храму усіх Скорботних на Червоній горі, ув’язнене живою пуповиною Латориці… Серед знаменитих архітектурно-історичних пам’яток Мукачева значний інтерес, безумовно, викликає двоповерховий особняк в ансамблі старовинних споруд нинішньої площі Миру. З давніх-давен він увійшов у біографію міста під романтичною назвою - Білий палац. Палац споруджений в другій половині 17 століття князями династії Ракоці і служив їм міською резиденцією. Білий палац був місцем урочистих прийомів знаті й іноземних послів. Споруда –є цінною пам’яткою палацової архітектури 17-18 ст. і взятий під охорону держави . У більш пізній період у приміщенні палацу розміщувалася експозиція мукачівського краєзнавчого музею. Це була досить складна реконструкція. Необхідно було використати старі елементи споруд, добудувати новий корпус з дотриманням архітектурних пропорцій і симетрії.
Профікемпівці дослідили професію «архітектора» та побачили складну архітектуру. Палац був побудований в стилі ренесанс та бароко. А своєю назвою завдячує білому кольору фасаду. Зараз у палаці 21 кімната, в багатьох з них збереглися частково або повністю початкові вишукані, 10 старовинних печей, 98 вікон і 91 двері. 
Тепер господарями цього затишного палацу є обдаровані діти – з 1979 року тут відкрито першу на Закарпатті дитячу художню школу. Білий палац тепер в надійних руках.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.