четвер, 20 вересня 2018 р.

Починаємо подорож Рахівським районом. Знайомтесь - село Костилівка

Костилівка - славне село з-поміж скель.

Рахівський район на Закарпатті, оповитий могутніми скелями та гірськими масивами з густими лісами та широкими полонинами й безліччю рік, славиться багатою історією та традиціями, які й досі бережуть та примножують нащадки гуцульського роду. 


Однією з найцікавіших перлин гірської Рахівщини є село Костилівка, що простяглося вздовж річки Тиса у підніжжі гори Берлибашка в 9 км від райцентру міста Рахів. 

Перша літописна згадка про село збереглася ще від 1605 року. Тут поселялися переважно переселенці з Галичини, які тікали від панщини та інших форм феодального гноблення з насиджених місць за Карпати, а також лісоруби. Окрім лісозаготівлі тут здавна займалися вівчарством, полюванням та рибальством, а з кінця XVIII ст. і до 1866 року місцеве населення ще й добувало залізну руду на горі Берлибашка. 


За одною з місцевих легенд, колись це поселення було оточене валом і частоколом. Його мешканці стерегли так званий Солоний шлях (шлях, яким возили сіль із села Солотвино), і коли з'явився загін татар, що прямував з-за Карпат в Угорщину, поселенці вступили в нерівний бій і всі загинули. Жорстокий хан наказав відрізати усім голови – слово «берлибаш» («берли» - меч і «баш» - голова) буквально означає «голова з плеч». Коли тут знову з'явилися люди, то побачили купи людських кісток, що і дало другу назву селу — Костилівка. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.