вівторок, 18 вересня 2018 р.

Профігід: "Ми - бойки щедрі на гостину..."



Профігід: "Ми - бойки щедрі на гостину,
                  Зустрінем в будь-яку хвилину"...


Саме на міжнародному фестивалі, юні профікемпівці мали можливість продемонструвати свою щиру бойківську душу..Гостинну та відкриту...Слова з нашого девізу підібрані не даремно. І команда змогла продемонструвати всю різнобарвність бойківської кухні. Адже бойківська кухня веде свою історію ще з докнязівських часів. Наприклад, за свідченнями дослідників, традиційний пісний бойківський вівсяний хліб — ощипок, як і вар iз вiвсяного зерна, входив до меню ще слов’янських племен.
Із давніх-давен бойки як прянощі для страв використовували цибулю, часник, насіння кропу, кмину, влітку — любисток, листя кульбаби, лободу, петрушку, пастернак, лавровий лист. Також бойки варили... кремінь і вживали кременеву воду. Цікаво, що сучасні дослідження підтвердили: така вода справді має цілющі властивості. До густих і рідких страв додавали запражку, засмажку, підбивку, сировицю, лободицю.
Серед рідких бойківських страв до нас дійшли такі назви, як бурачинка, пісний, марцьовий (тобто березневий) пшоняний і вівсяний борщі, чир (рідка страва з кукурудзяного борошна), замішка, затирка, кіселиця, галамбець (кисіль із вівсяного борошна), розтиранка (розтертий солоний сир з водою), стиранка, галушки, росолянка, охлап, мучанка, голопас, шух, лемішка, колотнюха, тертий чир, капусняк та всілякі юшки.
І не сумнівайтеся, наші господиньки, здатні почастувати Вас найсмачнішими стравами бойківської кухні..

Враховуючи різнобарвність та широкий вибір  страв традиційної бойківсько кухні, команда Профігід довго обирали страви, котрими частуватимуть гостей міжнародного фестивалю....
Але, краще один раз побачити, ніж сто разів почути...


Гості свята не оминали локацію юних бойківчанок, та частували страви, приготовлені зі щирою бойківською душею...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.