пʼятницю, 28 вересня 2018 р.

Міський сквер ім. А.Кузьменка


Профікемпівці завітали до міського скверу помилуватися осінніми кольорами, контрастами та композиціями. Серед парків цього мальовничого міста виділяється великий міський сквер, що знаходиться на лівому березі річки Латориці. Сквер було закладено у 1920—1930 роках на площі 2,5 гектара. До того на березі річки росли малоцінні зарості верб, серед яких знаходились окремі городи і господарські будівлі. Сквер розташований на високій терасі Латориці, звідки відкриваються чудові краєвиди околиць міста і мальовничих горбів, покритих садами й лісами.
Архітектурна розбивка території виконана у регулярному стилі з чітким розмежуванням кварталів, широкими алеями, акуратними газонами і бордюрами, посадками декоративних кущів і дерев симетричними групами і окремими солітерами. Площа скверу порівняно велика для насаджень подібного типу. Основною особливістю міського скверу є насичення його декоративними видами кущів і парковими формами дерев, які створюють тут строкату гаму кольорів, контрастів, композицій. Це наче сад заморських див, у якому не повторюються місцеві види дерев і кущів. Все тут нове й незвичне.
Не менш багаті барвами декоративні форми листяних рослин. Ростуть у сквері також інтродуковані рослини, які порівняно рідко зустрічаються в інших парках. Наприклад, бук східний. Він походить з тінистих лісів Кавказу. Від нашого бука його відрізняють опушені пагони і більша кількість жилок на листках. Неподалік росте сосна гімалайська — одна з найдекоративніших сосон, шпильки якої майже повністю срібні. Кущі лавровишні лікарської належать до вічнозелених рослин, що походять з субтропічних лісів славнозвісної Колхіди. Уявіть собі задушні, вічно сирі ліси на буроземах, де високо вгору піднімаються самшити й тиси, ялина й ялиця. У цих лісах лавровишня створює підлісок разом з іншими вічнозеленими кущами: рододендронами, вовчоягідниками. Зверху звідусіль звисають колючі лози субтропічної ліани смілакса. Чарівний і загадковий дивосвіт. Лавровишня дуже декоративна блискучими темно-зеленими листками й ніжними білими квітками, її чорні соковиті кістянки досить смачні, але не можна забувати, що всі інші частини рослини містять синильну кислоту, тобто дуже отруйні.
Чимало екзотичних видів рослин зібрано в колекціях міського скверу. З боку Латориці сквер оторочений пишними катальпами бігнонієвидними, велике листя яких суцільним шатром спускається до самого долу. Від міста сквер відділяє ряд тополь пірамідальних, що сторожею вишикувались обабіч входу. Багато гарних парків і мальовничих скверів є в містах і населених пунктах Карпат, але, мабуть, жоден з них не зможе зрівнятися з мукачівським міським сквером у насиченості екзотичними формами рослин і яскравості їх дивовижних барв.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.