суботу, 22 вересня 2018 р.

Каховчани вшанували Михайла Жука


20 вересня, з нагоди 135-річчя від народження видатного художника, графіка, письменника, педагога, одного з фундаторів Української академії мистецтв Михайла Івановича Жука у Каховці відбулися пам'ятні заходи, які, звичайно ж відвідала команда «ГУК» у супроводі своїх керівників.
Досліджуючи рідне місто, «ГУК» вже зазначав, що на будинку Михайла Жука необхідна меморіальна табличка, й ось наша мрія здійснилася! 

  

Перший крок до повернення із небуття імені неординарної особистості нашого земляка був зроблений у 2016 році, коли розпорядженням міського голови колишня вулиця Свєрдлова отримала нову назву  - Михайла Жука.
А тепер за ініціативи начальника управління освіти Каховської міської ради Михайла Гончара, було зроблено другий крок - відкрито меморіальну дошку на будинку, де провів дитячі роки Михайло Іванович (нині - клінічна лабораторія районної лікарні).
пізніше ГУКівці стали глядачами й учасниками пам'ятного вечора, присвяченого Митцю, що відбувся в історичному музеї.

 

Вечір розпочався дуже символічним виконанням учнем Каховської гімназії Данилом Шимоном  пісні "Я України син".
Творчій колектив Каховської школи кіно і телебачення та Каховської гімназії у складі: Геннадія Гнатовського, Анни Забєліної, Світлани Стрельчук, Сергія Аркуші силами створили відеофільм "Михайло Жук. Співи рідної землі" про життєвий шлях митця.


Своїми враженнями від творчості М. Жука поділилася доктор мистецтвознавства, професорка Харківської академії дизайну і мистецтв, авторка першої ґрунтовної монографії "Михайло Жук: митець-літератор" (2018) - Людмила Соколюк. На згадку про чудові іменини Митця професор Соколюк презентувала каховському та херсонським музеям, а також Каховській школі мистецтв свою монографію.
Цікавими були виступи завідуючої Каховським історичним музеєм Світлани Сидьолкіної й завідуючої літературним відділом Херсонського обласного краєзнавчого музею Ганни Мартинової, які розповіли про експонати, що зберігаються у фондах музеїв та пов'язані з життям і творчістю М. І. Жука.
Родзинкою свята стала анімаційна екранізація казки «Спляча красуня», яку створили в бібліотеці гімназисти (в тому числі, й учасники  «ГУК»а ;-)

  


Батьківщина Митця, Михайла Жука… Каховщина… Варто приїхати! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.