неділю, 16 вересня 2018 р.

ГУК вітає рідне місто з 227-літтям


15 вересня Каховка відзначає свій 227-й День народження. Один з каховських журналістів до цієї дати підготував добірку цікавих фактів про наше місто, деякі з них стали відкриттям навіть для команди, яка присвятила літо дослідженню рідного краю!


У КАМ'ЯНОМУ ВІЦІ ДО КАХОВЦІ ЇЗДИЛИ НА ЗАРОБІТКИ

Вже достовірно встановлено археологами, що люди на території сучасної Каховки жили з незапам'ятних часів, практично з кам'яного віку. Найдавніші каховчани з'явилися 30 тис. років до н.е. і жили вони в Любимівці, заїжджаючи на територію майбутньої Каховки полювати й зібрати врожай диких рослин. Принаймні так вважають вчені, які проводили археологічні розкопки на території Каховського району в 60-х роках. Було знайдено ряд слідів перебування давніх людей, що підтверджують інтерес прабатьків сучасної людини до даної місцевості. Приваблювало людей це місце красивою природою, родючою землею, а також своїм географічним розташуванням і достатньо м'яким кліматом. Після того, як вихідці з Балкан і Кавказу погостювали тут 30 тис. років тому, 5 тис. років місцевість пустувала (принаймні відомостей спростовують це не знайшли). Між 25 і 20 тис. роками  до н.е., ймовірно, у зв'язку із наступом льодовикового періоду, сюди спочатку мігрували мамонти, а за ними їхні вірні супутники - мисливці з Молдови й північного заходу України. Вважається, що цей район був свого роду раєм кам'яного віку-тут були річки, рослини і багато їжі - все необхідне для існування. Під час піку холодів люди знову зникли або перестали залишати сліди свого перебивання. 17 -15 тис. років до н.е. мисливці «перекваліфікувалися» з мамонтів на бізонів і плейстоценових коней (зробивши свій внесок в вимирання їх популяції) і прибутку на територію Каховщини з Прикарпаття. Відома навіть точна дата їх стоянки - 16520 років до. н.е. Наступний наплив «гастрабайтеров» на наші поля датується приблизно 6 тис. до н.е.

 


КАХОВСЬКА МЕДИЦИНА БУЛА НА ПЕРЕДОВИХ МІСЦЯХ У ГУБЕРНІЇ ЧАСІВ ЦАРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ

Каховська лікарня була заснована в 1807 році і є найстарішою лікарнею Херсонської області. Громадські лікарні в Російській імперії стали з'являтися тільки з середини 19 століття. У той час, Дмитро Матвійович Куликовський, який відкрив лікарню, запросивши доктора з Гамбурга, зробив по-справжньому суспільно важливу справу. Саме за це його нагородили орденом Анни ІІ ступеня.

ПЕРША КНИГА ПОЕТА КЛАСИКА БУЛА ВИДАНА В КАХОВЦІ

Про поета Володимира Маяковського чули всі, але мало хто знає, що шлях від поета-початківця-футуриста до автора шедевру «Що таке добре і що таке погано» починався в нашому місті. У 1908 році в селі Чорнянка Каховського району була створена група поетів-футуристів під назвою «Гілея», до якої увійшли, можна сказати, батьки нового напряму в словесному мистецтві, одним з яких був відомий поет В. Маяковський. У серпні 1913 року в Каховці, в маленькій друкарні Кана і Бергарта, вийшов перший херсонський колективний футуристичний збірник «гілейців» - «Дохлий місяць».

 

У КАХОВЦІ З'ЯВИВСЯ ОДИН З ПЕРШИХ ПАСАЖИРСЬКИЙ ПАРОПЛАВ

З 1857 року бере початок регулярне пароплавство на всьому Дніпру. Всього до 1890 року нижче порогів було зареєстровано 16 пасажирських, 9 товаро-пасажирських пароплавів, більшість з яких належало приватним особам. Не виключенням стала і Каховка, в якій в далекому 1857 році був здійснений перший рейс до сусіднього Бериславу. Судно було куплено і належало власнику Каховки М.М.Овсяніко-Куликовскому і привезено до нашого міста з Англії. Квиток коштував 25 копійок (на сучасні гроші приблизно 35 гривень)



КАХОВКА ЗАВЖДИ ПРИВАБЛЮВАЛА  ВИДАТНИХ  ЛЮДЕЙ

Дивлячись на список іменитих гостей Каховки, мимоволі подумаєш про особливе магнетизм нашого міста. Досить сказати, що тут побували художник І.К.Айвазовський, письменники Г. І. Успенський, І. Бунін, О.Е.Корнійчук, О.Гончар, кінорежисер О.П. Довженка, народні артисти Е.Березін (Штепсель) і Ю.Тимошенко (Тарапунька), дев'ятикратна олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Л.Латініна.
Також варто відзначити, що пам'ятник великому поетові О.С.Пушкіну встановлений в Каховці не просто так. Він зупинявся тут проїздом в 1820 р, прямуючи з Криму в Кишинева.



Підготував Сергій МАКОГОН за матеріалами, наданими Каховським історичним музеєм.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.