суботу, 3 листопада 2018 р.

Народний музей історії Степаня

Продовжуючи вивчати та досліджувати тисячолітню історію свого Степаня команда «СалаМАНДРИ» завітала у   народний музей, заснований   у 1960р. Ю.Кудрою. Великий вклад  у розвиток  музею зробили Ф. Кромф,  М.Пінчук,  Л.Рачицька.
Музей складається з чотирьох залів: історії, побуту степанців кінця ХІХ початку ХХ ст.,  художньої  творчості  С.Чуприни та кімнати природи.  Серед експонатів музею, найдавніші з яких датовані ХІІІ-ХV століттям, –зброя, яку знайдено на Степанському Валу, лопата часів Київської Русі,  прикраса князів Острозьких та інші. Вони  яскраво розповідають про  історію  містечка, побут його жителів, стародавні традиції, життя і творчість місцевих письменників та художників, історичних осіб, які відвідували селище.  А це: російський цар Петро І,  шведський король Карл ХІІ, польський король Стефан Баторій , козацький отаман Северин Наливайко, гетьман Іван Мазепа, письменник О.Купрін.

Експозиція зали «Побут  та одяг степанців кінця ХІХ початку ХХ ст.» переносить відвідувачів  в епоху селянського духу і народної пісні.  Це – хатина з маленькими вікнами, різними верстатами, годувальницею-піччю, дерев’яним мисником, старовинними іконами на покуті та дитячою колискою, яка звисає з-під стелі, як  своєрідний атрибут щасливого сімейного життя.
Експозиція також представляє велику колекцію вишитих рушників та автентичного поліського одягу. Зокрема, можна побачити поліські вишиті сорочки, намітки, літники, кацавейки, свити, кожухи та взуття:  личаки, дерев’яні дрепи, чуні.  Відвідувачі можуть також побачити чоловічий та жіночий народний стрій селян-поліщуків, які обов’язково прикрашались вишивкою, адже прясти, ткати і вишивати колись вміла кожна селянка.

У наступній залі можна познайомитись з життям та творчісю Степана Чуприни - талановитого художника, котрий народився і виріс у Степані. Його творчий доробок становить більше 100 полотен. Кожна картина Чуприни - це драматичний твір, який відтворює сторінки історії України та рідного Степаня. Для багатьох любителів історії цікавими є фотодокументи про події Першої та Другої світових воєн, паперові грошові знаки різних періодів історії.

Викликала цікавість "СалаМАНДР" кімната природи музею, де розмістився старовинний човен та експонати, що відтворюють рослинний світ Рівненщини.



Степанський народний музей – це не просто зібрання колекції унікальних експонатів, а передусім можливість доторкнутися, вивчити й скористатися самому  величезним духовним досвідом поліської родини: її устрою, її сили, її краси...  Цією можливістю і скористалися юні  дослідники,  відвідавши  музей. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.