пʼятницю, 6 липня 2018 р.

ТОРКНУЛИСЯ ІСТОРІЇ. КОМАНДА «ЛюбоSvit» У РАЙОННОМУ МУЗЕЇ


          У кожному краї є місце, де можна познайомитися з його історією, дізнатися про звичаї і побут, про визначні пам’ятки і видатних людей, побачити цікаві і дивовижні речі.
   Досліджуючи рідний край члени команди «ЛюбоSvit» подумали, що таким місцем в Олешках є краєзнавчий музей і відправилися на екскурсію.
 На ганку нас привітно зустріли володарі такої собі «машини часу» і запросили у цікаву подорож.

  Олешківський  районний краєзнавчий музей відкрито у 1962 році як меморіальний музей ім. О.Д. Цюрупи, а в 2002 році перепрофільовано у краєзнавчий, який є музейним комплексом історичного, краєзнавчого і етнографічного напрямків.
    Відкривається огляд відділом краєзнавства, далі йдуть етнографічний та меморіальний підрозділи. Зв'язок поколінь поєднано експозиціями творів сучасних митців, виставки яких чергуються в залі етнографії на фоні експонатів побуту, промислів та ремесел.


   В історико-археологічній частині експозиції представлено матеріали та експонати про  могутніх і  загадкових скіфів, про звичаї та побут козаків Олешківської Січі, про Домініку Олешківську та  жіночій Успенський монастир з чудотворною Федорівською іконою Божої Матері.
                       
    В сусідньому, етнографічному залі можна побачити  національний  одяг і прикраси нашого регіону,  познайомитися з побутом  предків.





  Кілька залів відведено під сучасні експозиції та виставки. Тут і персональні виставки наших митців, і художні вироби місцевих майстрів. Привертає увагу експозиція присвячена творчості  сучасного скульптора Феофана (Вадима Федоровича).Його роботи знані у всьому світі і знаходяться у приватних колекціях Німеччини, Швейцарії, Польщі, Чехії, США, Австрії та інших країнах.
                        
 Один із стендів присвячений відомому українському  драматургу Миколі Гуровичу Кулішу.  Микола Куліш з 1905 року навчався в Олешківському  міському восьмикласному училищі. Саме в Олешках Куліш  знайомиться з відомим письменником і перекладачем Іваном Дніпровським, який згодом написав багато спогадів про Куліша.
    У  літературному розвитку Миколи Куліша Олешки  посідають  особливе місце, адже тут він починає писати. Перші його твори — це сатиричні вірші, фейлетони, епіграми
 До того ж Куліш  був одним із перших  редакторів  районної газети, 100-річчя якої в Олешках відсвяткували у лютому цього року. У   музеї знаходиться примірник газети з публікацією за підписом Миколи Гуровича.
                    
 Частину музейної експозиції займає розповідь про відомого художника Юхима Михайліва, якого називають «французьким символістом».
                    


 Окремий стенд розповідає про боротьбу жителів краю з фашистськими загарбниками в роки Другої світової війни, про людей, які загинули в боротьбі за свободу своєї Батьківщини.


  Чільне місце займає експозиція присвячена сучасним подіям на Сході України. Зібрано інформацію про земляків - учасників Операції Об’єднаних Сил (АТО) та загиблих героїв Олешківського району.


   У наступній залі можна дізнатися про наших земляків, які стали спортивною  гордістю  району.

   В останній залі привертає увагу виставка світлин  давніх Олешок.



Тож, профікемпівці знайшли у районному музеї дуже багато цікавого і корисного матеріалу для реалізації завдань проекту.

 І  це не остання зустріч у місці, де стикається минуле і сьогодення.
 Дякуємо працівникам музею за цікаву екскурсію!  

 
  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.