неділю, 8 липня 2018 р.

Костел Святого Іоанна Хрестителя - найдавніша архітектурна перлина Дубровиці


Пізнанню туристичної привабливості рідного краю сприяла екскурсія до культурно – історичної  пам’ятки міста Дубровиці – костелу Іоанна  Хрестителя. 


Діти оглянули фасад будівлі, її архітектурні особливості та побували в середині костелу, познайомились з багатою декоративною пластикою внутрішнього оздоблення.


























Історична довідка.
Костел Святого Іоанна Хрестителя належить римо-католицькій церкві. Щонеділі, а також на великі свята тут проводять богослужіння, урочисті церемонії. Ця культова споруда є архітектурною пам’яткою національного значення.












Найдавнішу архітектурну перлину Дубровиці побудовано 1702 року. Споруду створили у захопливому, величному й витонченому стилі рококо. Перша будівля храму була зведена з дерева 1684 року для католицького ордену піарів. На жаль, 1709 року, коли завершилася Полтавська битва, шведи, котрі поверталися на батьківщину після поразки, спалили її. Мурований костел відбудували  за підтримки тодішнього ректора польського Університету мистецтв К. Пневського. У минулому підлога храму була оздоблена керамічними кахлями, які були покладені за допомогою технології фіксації вапняним розчином, гашеним сирими яйцями. Найціннішим об'єктом інтер'єру є вінець та вітраж, який був виготовлений у Венеції на замовлення.





На початку 30-х років ХІХ ст. почався період репресій з боку Російської імперії. 1832 року царська влада заборонила орден піарів, а костел Іоанна Хрестителя відійшов до римо-католицької церкви. У часи СРСР було майже зруйновано унікальний вітраж, вивезено у невідомому напрямку орган, костел перефарбовано з білого в червоний колір. У повоєнний час тут знаходився склад. І тільки 1992 року храм повернули римо-католикам. До наших днів зберігся образ Іоанна Хрестителя, написаний членами ордену піарів Лукашем Хублем у техніці фрески з олійними фарбами. Нині образ знаходиться на головному вівтарі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.